NATO | Saopštenje REACT | Završen dan REACT-a 2015 | 02.09.2015.
Evaluacionom sesijom danas je na Vučju završen Osmi Regionalni Evroatlantski kamp.
REACT 2015 je od 28. avgusta do 02. septembra okupio 72 polaznika i 27 predavača iz 33 zemlje. Tokom edukativnih aktivnosti sticala su se znanja iz oblasti su evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije a centralna tema je bila »Crna Gora pred vratima Alijanse«
React 2015
Imajući u vidu geopolitička kretanja u užem ali i u širem okruženju kao i sve veći broj postojećih ali i potencijalno mogućih prijetnji koje ozbiljno mogu ugroziti mir u svijetu, zaključeno je da su razumijevanje, poštovanje i međusobna saradnja preduslovi za stabilan mir a potom i ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana.
»Zemlje u ovom dijelu Evrope još se uvijek bore sa posljedicama višedecenijske krize, rata i razaranja. Korupcija, nepotizam i ostale negativne pojave su itekako prisutne u tranzicionim izazovima na putu u članstvo NATOa i EU. One su i zato i vidljivije u odnosu na ostale zemlje u Evropi. Irealno je očekivati da će se navike i uspostavljeni sistem vrijednosti za kratko vrijeme promijeniti ukoliko političke elite ali i čitavo društvo ne prihvate potrebu za demokratskim promjenama i vrijednostima. Stoga je veoma važno da je put u članstvo u NATO i EU zaista izraz volje građana koji su spremni da preuzmu i odgovornost za sve odluke koje njihovi politički lideri donose u njihovo ime.
U momentu kada se nadamo odluci i pozivu za punopravno članstvo, očekujemo razumijevanje NATO partnera da u ovom trenutku zanemare usporenost i nedovoljnu posvećenost u jačanju vladavine prava u Crnoj Gori. Ipak se radi o procesu koji će dugo trajati i koji će biti znatno ubrzan samim činom prijema u članstvo, kao i preuzimanjem konkretnih obaveza i odgovornosti. Sada je i za NATO i za region a pogotovo za Crnu Goru najvažnije da očekivani poziv dodje u Podgoricu. Bezbjednost nema alternativu. Samo lišeni osjećaja da smo ugroženi prijetnjama i da o njima brinu i moćni partneri, možemo se posvetiti razvijenju zdrave građanske svijesti i izgradnji demokratskog društva. U tom poslu, mehanizmi, iskustva i znanja NATO partnera su nam i važni i dragocjeni i dostupni.
Kao članica Alijanse, Crna Gora će biti pouzdan partner i oslonac drugim državama u regionu, pa sa pozivom ne treba čekati« rekao je Aleksandar Dedović na današnjem zatvaranju REACT 2015.
React 2015