alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ALFA Centar Niksic

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
05.11.2015. | Održana tribina "Crna Gora pred vratima NATO-a" u Petnjici
Strateški interes građana Crne Gore je bezbjednost i sistem kolektivne bezbjednosti istaknuto je na današnjoj javnj tribini održanoj u Petnjici.
Tribinu “Crna Gora pred vratima NATO-a“ organizovao je ALFA Centar u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore i Komunikacionim timom Savjeta za članstvo u NATO.
Na tribini su učestvovali ambasador Turske Serhat Galip, izvršni direktor ALFA Centra Aleksandar Dedović, nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević, profesor na Univerzitetu Mediteran dr Branislav Radulović, poslanik u Skupštini Vrne Gore Almer Kalač, i predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović.
Tribina Petnjica
Izvršni direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović je kazao da se reforme pozitivno reflektuju u različitim oblastima života i rada.
„Put u članstvo demokratskih, modernih i razvijenih zemalja podrazumijeva niz reformi koje se već pozitivno reflektuju u različitim oblastima života i rada. Ovi procesi su već u jeku i ništa ih ne može zaustavaiti. Veoma je važno da kao građani prepoznamo i prihvatimo promjene koje će nam unaprijediti i obogatiti život i navike. Od same podrške članstvu, mnogo je važnije razumijevnanje ukupnih evroatlantskih integracionih procesa“, naglasio je Dedović.
Dedovic
Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević je u govoru kazao da sa optimizmom čekamo prvi decembar kad će se odlučivati o pozivnici za Crnu Goru.
“Večeras u Petnjici je još jedna prilika da razgovaramo o značenju i značaju evroatlantskih integracija. Prije svega da ukažemo gdje se Crna Gora trenutno nalazi na tom putu i šta su to prednosti samog pristupanja jednom ovakvom savezu. Mi smo blizu konačne oluke i čekamo decembar sa dobrom osnovom da će to biti pozitivno na nas”, kazao je Garčević i dodao da je posjeta NAC-a bila vrlo ohrabrujuća.
Garcevic
Strateški intereset svih građana Crne Gore je bezbjednost, jasan je bio profesor na Univerzitetu Mediteran Dr Branisalv Radulović.
“Sistem kolektivne bezbjednosti je strateški interes svih građana Crne Gore, i to je nešto što je potrebno ne samo Crnoj Gori već i čitavom regionu. Nažalost predhodna iskustva nam ukazuju da Crna Gora ne smije sebi dozvoliti da bude van jednog kvalitetnog zapadnog modela bezbjednosti. Na nama je da građanima približimo prednosti i mane takvog modela a da građani na bazi toga donesu mudre i pametne odluke, odluke u svom interesu”, objasnio je Radulović.
Petnjica - tribina
Ambasador Turske Serhat Galip, vjeruje da će proširinje Saveza donijeti cjelokupnom evroatlanskom polju veću bezbjednost i stabilnost.
“Naša zemlja sa zadovolstvom pozdravlja napore koje je Crna Gora uložila na putu za članstvo u NATO Savez, svoje iskutsvo na tom polju dijeli sa Crnom Gorom koja se nalazi u fazi priključenja i njeno članstvo u Savez podržava na svim međunarodnim platformama. Sasvim je jasno da je za stabilnost NATO-u potreban Balkan, a isto tako, Balkanu za bezbjednost i integritet je potreban NATO”, zaključio je ambasador.
Nj. E. Galip
 
Copyright © ALFA Centar