06.09.2016. | Drugi dan- REACT-a 2016
“Region ne može imati bolju garanciju bezbjednosti od ulaska svih zemalja Zapadnog Balkana u NATO Alijansu.” zaključeno je danas na drugom danu REACT kampa na Ivanovim Koritima.
REACT 2016
Tokom današnjih sesija diskutovalo se o zemljama u regionu na putu ka evroatlantskim integracijama sa Milošem Šolajom, profesorom na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci I Irinom Rizmal iz Centra za evroatlantske studije iz Beograda, zapadnom Balkanu između Zapada i Istoka i različitim aspektima NATO članstva o kojima su, osim navedenih predavača, sa studentima diskutovali Tore Anderson, vojni ataše ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, Savo Kentera predsjednik Atlantskog saveza u Crnoj Gori, Robert Mikac, profesor na Univerzitetu u Zagrebu i Olivera Injac, profesorica na Univerzitetu Donja Gorica.
REACT 2016 Anderson
Na panelu “Zemlje regiona na putu ka NATO-u” Tore Anderson se posebno osvrnuo na reforme koje je sprovela Crna Gora u cilju ispunjenja standarda Alijanse.
“Crna Gora je uložila ogromne napore u reforme u svim oblastima, naročito u oblasti odbrane. Norveška je bila partner Crnoj Gori poslednjih godina i mi i dalje podržavamo napore koje ulaže iako su postignuti rezultati veoma vidljivi”, kazao je on.
REACT 2016 Kentera
Savo Kentera , predsjednik Atlantskog saveza u Crnoj Gori rekao je da je 2.decembar istorijski dan za Crnu Goru.
“Tog dana se Crna Gora okrenula Zapadu, iako je njena spoljna politika Crne Gore vjekovima bila vezana za Istok. Region ne može imati bolju garanciju bezbjednosti od ulaska svih zemalja Zapadnog Balkana u NATO Alijansu”, zaključio je on.
REACT 2016
REACT 2016 se nastavlja i sjutra kada će izlaganje imati Ranko Krivokapić, predsjednik Socijaldemokratske partije, Miodrag Lekić, predjsednik “Demos”a, generalka Žizel Vilc, komandant NATO štaba u Sarjevu i Robert Pščel iz NATO odsjeka za javnu diplomatiju.