alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ALFA Centar Niksic

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
10.04.2014| Ambasasdaroski sat | Rumunija snažno podržava Crnu Goru na putu u NATO i EU
„Vi ste ti koji treba da odredite budućnost Crne Gore, a u Rumuniji i rumunskom narodu ćete imati jaku podršku“ , rekao je nikšićkim srednjoškolcima Nj.E. Nagy.
Danas je u sali KUD “Zahumlje“ u Nikšiću održan šesnaesti “Ambasadorski sat”. Današnji gost je bio ambasador Rumunije u Crnoj Gori, NJ. E. g-din Ferdinand Nagy. Aktivnosti je prisustvovalo 70 nikšićkih srednjoškolaca. Tokom dvadesetominutnog izlaganja, ambasador je predstavio osobenosti ove balkanske zemlje, članice EU i NATO. Zaključeno je da se radi o sličnom geografskom i geostrateškom podneblju i da postoje približne kulturološke veze Rumunije i Crne Gore.
Ambasador je govorio o bogatoj istoriji i kulturi svoje zemlje, kao i o reformama i izazovima koje je Rumunija imala na putu ka EU i NATO.
„Sprovedene reforme su imale jak i pozitivan uticaj na rumunsko društvo, bez obzira na članstvo u ova dva politička saveza. Najveći izazov je bio promijeniti svijest građana, nevladinih organizacija, medija, lokalnih uprava i cijele javne administracije. Prihvatanje drugačijih vrijednosti i poimanje vladavine prava bile su imperativ promjena“ , istakao je NJ.E. Nagy.
Srednjoškolci su pokazali veliko interesovanje kroz niz pitanja, a najveće u oblasti mogućnosti razmjene učenika i studenata, dobijanja stipendija i usavršavanja na nekim od pet univerziteta u Rumuniji.
“Ideja za organizovanje „Ambasadorskog sata“ je u potpunosti originalna i ispunila je očekivanja nikšićkih srednjoškolaca. Oni imaju jedinstvenu priliku da prošire svoja znanja koje će im biti od velike koristi u njihovom daljem usavršavanju. Posebno je važno čuti rumunska iskustva prije i poslije članstva u EU i NATO i uporediti ih sa specifičnostima Crne Gore ”, rekla je Sandra Vahtel, direktorica omladinskih programa iz ALFA Centra.
 
Copyright © ALFA Centar