alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ALFA Centar Niksic

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
Saopštenje - Potpredsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić učestvuje na REACT 2014
Sedmi Regionalni evroatlantski kamp REACT će se održati od 14. do 19. jula u eko katunu „Štavna“ u opštini Andrijevica.
Već sedmu godinu za redom organizovanjem REACT-a ALFA Centar nastoji da doprinese obrazovanju i edukaciji studenata u oblasti bezbjednosti, evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije. Svoje interesovanje za učešća na ovogodišnjem REACT-u izrazilo je 313 studenata i 69 predavača, od kojih je stručni savjet izabrao 106.
REACT je, po ocjenama svih, tokom proteklih godina postao najznačajniji događaj na ove teme u regionu. Obzirom da je sama ideja, koncepcija i način realizacije kampa potpuno originalan i da se svake godine realizuje daleko od Glavnog grada i obale, postao je i najbolji promoter snage i ljepota crnogorskog sjevera.
Svoje znanje i iskustva će studentima iz 25 zemalja, ispod Komova, u julu prenijeti i Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade, a osim njega i dr Dominik Jankowski šef Direktorata za međunarodne poslove Biroa za bezbjednost Poljske, Nebojsa Kaluđerović, Nacionalni Koordinator za NATO, dr Serhiy Dzherdzh, Predsjednik civilne lige NATO-Ukrajina, dr Davor Božinović, zatupnik u hrvatskom Saboru, bivši ministar obrane Republike Hrvatske, pukovnici Esben Aass, Branislav Keković i Mehmedin Tahirović, diplomate Olaf Poeschke, Milena Radenković i Sunshine Ison, uvazeni profesori Kyrakidis Kleanthis, Flavius Caba-Maria, Ina Kirilova Nikitas Nikitakos, Oliver Andonov, Ljubica Pendaroska, Astrit Istrefi, Katarina Veljanovska i mnogi drugi.
Obraćajući se ambasadorima, vojnicima i građanima, Krivokapić je istakao da "naša zemlja koja baštini dominantnu kulturu istoka, treba da gleda na zapad", ali da time "neće izgubiti svoju istočnu emociju".
„Osim izuzetne i neponovljive prilike da se o ovim temama razgovara u opuštenoj atmosferi, ono što izdvajam su sportske i kulturne aktivnosti koji na osoben način jačaju i veze i povjerenje među učesnicima koji dolaze i iz zemalja u konfliktnom ili postkonfliktnom periodu. REACT i Crna Gora su posljednjih sedam godina mjesto dijaloga i uvažavanja, znanja, mladosti i pozitivne energije.“
I ovogodisnji REACT je prilika da se cuju različita mišljenja i stavovi po pitanju crnogorskih odnosa sa Alijansom. O tome, a najviše o pitanju neutralnosti Crne Gore, studenti ce diskutovsti sa prof.dr Filipom Kovačevicem, novinarom Markom Milačicem i urednikom portala IN4S, Gojkom Raičevicem. Na kampu ce takodje učestvovati i predstavnici crnogorskog civilnog sektora: Admir Osmanović, Selena Tasić, dr Savo Kentera i Stefan Pižurica.
Obzirom da tema pristupanja Crne Gore NATO Savezu sve više zaokuplja pažnju domaće javnosti, biće ovo još jedna jedinstvena prilika da se razvije argumentovani dijalog na ovu temu.
Ono oko čega se svi slažemo je neophodan mir i bezbjednost a o modalitetima postizanja i načina kako ga obezbijediti cemo razgovarati i debatovati. Ovogodisnji REACT ce biti i jos jedan doprinos ozbiljnom razmtaranju mogucnosti slanja pozivnice za članstvo u septembru.
 
Copyright © ALFA Centar