alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ALFA Centar Niksic

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
24.10.2014. | Regionalna konferencija "Bezbijednost u turizmu, izazovi i perspektiveď
"Bezbijednost u turizmu, izazovi i perspektive“, naziv je regionalne konferencije koja se održava u Kotoru u organiazciji Alfa centra u saradnji sa Ministarstvom turizma i održivog razvoja, Savezom Sindikata Crne Gore i Turističkom organizacijom Kotor.
Konferencija je okupila predstavnike šest zemalja regiona, a njen cilj je analiza situacije u Crnoj Gori kada je u pitanju bezbijednost u turizmu.
Crna Gora, zemlja kontrasta, prirodnih ljepota i kulturno istorijskog nasljeđa privlači sve veći broj turista. Često se broje i prebrojavaju iznose podaci i cifre o broju noćenja i njihovom boravku ali na žalost nema nikakve statistike niti baze podataka o povrijeđenim ili stradalim turistima i njihovoj bezbijednosti u Crnoj Gori, kazao je Aleksandar Dedović, direktor NVO Alfa centar.
"Teško je odgovoriti koliko su turisti u Crnoj Gori bezbijedni, zato što to zavisi od niza subjektivnih i objektivnih faktora, pa je ovaj skup dobra prilika da se razmijene iskustva i da se utvrde nadležnosti pojedinih državnih institucija, biznis sektora, medija i svih onih koji se bave turizmom“, kazao je Dedović. On smatra da je bezbijednost turista jedna od onih pretpostavki koje su ključne za uspješan razvoj turističke destinacije kakva bi Crna Gora htjela da bude u budućnosti.
Na osnovu istraživanja ove NVO, turisti ravnomjerno stradaju u Crnoj Gori i u zimskom i ljetnjem turizmu, kako na jugu tako i u centralnim i sjevernim djelovima. Zato treba razmišljati da bezbijednost u turizmu podrazumijeva i stanje saobraćajne infrastrukture, puteva, aerodroma, avio prevoznika pa do smještaja u hotelima, plažama, ski centrima.
Dedović kaže da ne mogu nikome zabraniti da sami odu na planinski vrh ili da obiđu kanjon ili neku atraktivnu turističku destinaciju koja izaziva rizik, ali moramo učiniti sve, da kao država upozorimo turiste da su dobrodošli u Crnu Goru, ali da ipak postoje određeni rizici bezbijednosne prirode koji mogu ugroziti njihov život.
Učesnik konferencije Dario Barbarić, koordinator za sigurnost u Lučkoj upravi Dubrovnik, kazao je za Skala radio da je Luka Dubrovnik turistička destinacija koju posjećuje veliki broj kruzera.
"Ovogodišnji promet kreće se oko 900.000 putnika što predstavlja veliki izazov kada je u pitanju sigurnost. Radi se o prvenstvenoj važnosti kada je u pitanju prihvat brodova na kružnim putovanjima. Putnici se žele osjećati ugodno i sigurno tamo gdje dolaze", kazao je Barbarić.
Kako je dodao, lučka uprava Dubrovnik posebnu pažnju poklanja usklađivanju zakonske regulative sa nacionalnim međunarodnim standardima. "To znači, da je potrebno osigurati mjere sigurnosne zaštite i kontrole nadzore pristupa osoba i vozila, kretanja i zadržavanja u graničnom području luke i kontrolu i nadzor prtljaga", objasnio je on.
Dubrovnik, podsjetio je Barbarić, nije luka u kojoj se vrši ukrcaj i iskrcaj putnika, ali je značajna tranzitna luka, jednako i kao luka Kotor u smislu prihvatanja kruzera."Zato je i velika je obaveza kako osigurati sve mjere kako ne bi došlo do ugrožavanja sigurnosti brodova i putnika. U tome Lučkoj upravi u Dubrovniku pomažu lučke javne službe kao što su policija, carina, Lučka kapetanija i svi subjekti koji su odgovorni za primjenu mjera sigurnosne zaštite na području luke, odnosno grada Dubrovnika uopšte", zaključio je Barbarić.
 
Copyright © ALFA Centar