alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ALFA Centar Niksic

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
25.04.2018. | Mladi svjesni benefita koje donosi članstvo Crne Gore u EU
Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske danas je bio gost srednjoškolaca u Žabljaku. Grubišić je tokom jednočasovnog izlaganja sa srednjoškolcima razgovarao o putu Hrvatske ka EU, navodio primjere iz prakse, sa akcentom na benefite koje Crna Gora i njeni mladi dobijaju učlanjenjem u EU na primjeru Hrvatske.
Grubisic
“Pozitivno sam iznenađen interesovanjem mladih Žabljačana za procese integracija sa EU. Danas sam bio u mogućnosti da mladima prenesem naša iskustva i izazove sa kojima smo se suočavali, a to je ono što vas tek očekuje. Veoma je važno sjedjeti za stolom za kojim se odlučuje i gdje imate mogućnost uticati, svoje interese i svoja traženja predstaviti drugima” kazao je Grubišić dodajući da ga raduje što su srednjoškolci primjere iz prakse shvatili kao koristan savjet, te smatraju da će članstvo Crne Gore u EU pozitivno uticati kako na položaj mladih, tako i na sve građane Crne Gore.
“Ako me pitate koji su to negativni aspekti učlanjenja onda je to definitivno odlazak mladih u razvijene zemlje EU. Veliko je pitanje koliko će se njih vratiti. Ono što bi bilo idealno je da mladi iz novih članica iskoriste obrazovanje, ali da ne ostanu u starim članicama EU nego da se vrate“, završava Grubišić
Zabljak
Aleksandar Dedović, izvršni direkto ALFA Centra je istakao da srednjoškolci kroz ovaj vid edukacije imaju jedinstvenu priliku da prošire svoja znanje koje će im biti od velike koristi u njihovom daljem profesionalnom usavršavanju.
“Ponosan sam što mladi u Crnoj Gori napokon pokazuju da nisu samo ukras našeg društva već naša najveća vrijednost i snaga što pokazuje ogromno interesovanje ali i znanje srednjoškolaca za temu integracija sa EU. Upravo najveći broj srednjoškolaca, tačnije više od polovine učenika, koji su u prethodnom mjesecu dostavili eseje na temu “Mladi u evropskoj budućnosti Crne Gore” je iz Žabljaka. “kazao je Dedović.
ALFA Centar je u prethodnom periodu u okviru projekta “Želim da vidim, hoću da znam” podržanog od Ministarstva sporta održao dva ambasadorska sata u Nikšiću i Žabljaku, raspisao konkurs za najbolji esej na temu “Mladi u evropskoj budućnosti Crne Gore”, a već u petak realizuje Vikend školu omladinskog aktivizma koja će okupiti srednjoškolce Nikšića, Žabljaka i Plužina.
 
Copyright © ALFA Centar