alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ALFA Centar Niksic

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
"Ambasadorski sat" gost ambasador Mađarske - Nikšić, 26.02.2015.
Danas je u JU „Zahumlje“ Nikšić održan jubilarni dvadeseti “Ambasadorski sat”. Gost nikšićkih srednjoškolaca bio je Kristijan Poša, ambasador Republike Mađarske. Kroz jednočasovno druženje ambasador je predstavio ovu evropsku državu osvrćući se na njene kulturne i istorijske znamenitosti.Kazao je da su politički i ekonomski odnosi Crne Gore i Mađarske na veoma visokom nivou, naglašavajući da je Mađarska među prvih pet država po visini investiranih sredstava u Crnoj Gori.
“Interesantan je podatak da je prvi turistički hotel u Herceg Novom 1902. godine otvorila mađarska porodica Mađer, pa se slobodno može reći da je to jedna od prvih stranih investicija u Crnoj Gori. Potomci te porodice i dalje žive u Crnoj Gori.” rekao je Poša.
Govoreći o statusu Mađasrke u evropskoj i svjetskoj politici ambasador je posebno istakao da je Mađarska danas jedna ekonomski jaka i moderna država, država koja je za kratak period nakon raspada SSSR-a uspjela da postane punopravni član NATO-a 1999. godine i EU 2004. godine.
Ujedno se osvrnuo i na ulogu Mađarske kao kontakt ambasade Crne Gore za NATO, dodavši još : Put da jedna dr\ava bude uspješna je da vi, mladi ljudi budete uspješni. Da bi jedna zemlja postala dio EU i NATO porodice potrebno je puno raditi u ostvarivanju prije svega jakih institucija i vladavine prava, a ono što dobijate kao krajnji rezultat jeste mir koji se državi garantuje, što je na kraju i najvažnije.” naglasio je ambasador.
Kao i do sada, nikšićki srednjoškolci su pokazali veliko interesovanje. Pitanja su bila raznovrsna, od mogućnosti posjete ovoj zemlji do načina stipendiranja i života u Mađarskoj.
Odgovaravjući na pitanja srednjoškolaca ambasador je istakao da će stipendija mađarske “Hungaricum” biti proširena i za Crnu Goru, pa će trideset crnogorskih studenata imati priliku da studiraju master studije na engleskom ili mađarskom jeziku, a da je diploma mađarskog univerziteta priznata u cijelom svijetu.
“Pokušavamo da organizovanjem ovakvih aktivnosti doprinesemo informisanju svojih sugrađana. Srednjoškolci sa nestrpljenjem očekuju nove aktivnosti, pa nam je to pravi dokaz da su kulturni događaji u našoj organizaciji zaista interesantni i korisni za zajednicu. Ovo je pravi primjer da se mnogo toga može uraditi u oblasti kulture, a da to istovremeno nije mjereno visinom honorara.” kazala je Sandra Vahtel direktorica omladinskih programa ALFA Centra.
 
Copyright © ALFA Centar