alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ALFA Centar Niksic

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
NATO | Saopštenje REACT | Sjutra počinje REACT 2015 | 27.08.2015.
Od sjutra pa do srijede, 02. septembra Nikšić će biti domaćin Osmog Regionalnog Evroatlantskog kampa REACT.
U ovom periodu osamdeset mladih ljudi iz trideset tri zemlje će sticati nova znanja u oblastima odbrane, bezbjednosti, integracijama u NATO i EU, diplomatiji i međunarodnim odnosima.
Na otvaranju će govoriti: Puk. Tore Anderson, Vojni ataše Ambasade Kraljevine Norveške, Nj.E. Kristian Poša, ambasador Mađarske, Nj.E. Margaret En Ujehara, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Vesko Garčević, nacionalni koordinator za NATO, gdin Veselin Grbović, predsjednik opštine Nikšić i gdin Aleksandar Dedović, izvršni direktor ALFA Centra.
Kao i svake godine, REACT ima centralnu temu, a ove godine to je Crna Gora pred vratima Alijanse. Imajući to u vidu, najveći broj predavača, a i studenata je iz Crne Gore. Prvo predavanje „Crna Gora sledeća članica NATO-a“ održaće g. Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, a osim njega svoja znanja i iskustva polaznicima će prenijeti ministar Milica Pejanović-Djurišić, ministar Raško Konjević, naionalni koordinator Vesko Garčević, Sanela Đozgić i major Rade Ćurčić iz Ministarstva odbrane, kao i predstavnici državnih institucija, medija i civilnog sektora
U radu kampa učestvovaće i ambasador Mađarske Kristijan Poša, zamjenici ambasadora Republike Njemačke i Rumunije, Uve Merkoter i Mihai Stefan, Damir Crnčec, savjetnik u ambasadi Slovenije i Tore Anderson, vojni ataše u ambasadi Kraljevine Norveške .
React 2015
Među predavačima se nalaze i eksperti iz inostranstva, Nikitas Nikitakos, Jelena Milić, Svenja Volter, Selmo Cikotić, Katerina Veljanovska, Kleantis Kirakidis, Evgenija Koika, Nadica Stošić, Oliver Andonov i Miloš Šolaja.
O integracionom procesu Crne Gore u NATO iz ugla medija govoriće Isidora Šoć, Dušica Tomović, Marko Vešović i Borislav Višnjić.
I ove godine kamp će obilježiti javna debata „neutralnost ili članstvo u NATO“, prije koje će svoju viziju buduće Crne Gore predstaviti Marko Milačić i Vladislav Dajković iz Pokreta za neutralnost.
REACT je postao najznačajniji događaj na ove teme u regionu. Obzirom da je sama ideja, koncepcija i način realizacije kampa potpuno originalan i da se svake godine realizuje daleko od Glavnog grada i obale, postao je i najbolji promoter potrebe zajedništva i saradnje, kao i snage i ljepota crnogorskog sjevera.
Osim edukativnog dijela, sadržaj kampa podrazumijeva sportske i kulturne aktivnosti, kao i jednodnevni obilazak Nikšića i okoline.
Ovogodišnji REACT podržali su ambasade: Sjedinjenih Američkih država, Mađarske, Kraljevine Norveške i NATO Odsjek za javnu diplomatiju. Partneri na REACT-u su: opština Nikšić, Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, Ministarstvo odbrane, Vojska Crne Gore i Zajednica opština Crne Gore. Sa nama su i ove godine: “Bjelasica Rada”, „Metropolis media“, Pivara „Trebjesa“, Vojna industrija Crne Gore i MI „Goranović“. Medijski pokrovitelji su TV „Atlas“, TV „Vijesti“, TV „Prva“, RTV „Nikšić“.
Kompletan program na www.reactmontenegro.me
 
Copyright © ALFA Centar