alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ALFA Centar Niksic

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
27.10.2016. | Savjetovanje sa direktorima osnovnih skola u Podgorici
Danas je u Gimnaziji “Slobodan Škerović”u Podgorici, u organizaciji ALFA Centra održano savjetovanje sa direktorima osnovnih škola na temu „Zastupljenost teme bezbjednosti saobraćaja u školskoj nastavi“. Savjetovanju su prisustvovali direktori većine osnovnih škola iz Podgorice, Danilovgrada, Cetinja, Budve, Bara, Ulcinja i Kolašina, a govorili su: Veljko Tomić- generalni direktor direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Mr Radoslav Milošević Atos- pomoćnik direktora, Sektor za unapređivanje obrazovanja, Zavod za školstvo, Marko Radusinović iz odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije Crne Gore i Ranka Bijelović- rukovodilac saobraćajne sekcije u OŠ „Braća Labudović“
Uspori - Alfa centar
„Imajući u vidu učestale saobraćajne nezgode na crnogorskim drumovima u poslednjem periodu, ALFA Centar je preduzeo niz koraka ka unapređenju stanja bezbjednosti saobraćaja, a kao jedno od dugoročnih rješenja vidimo uvođenje bezbjednosti saobraćaja u redovni nastavni plan i program. Budući da je uvođenje predmeta bezbjednosti saobraćaja u redovnu nastavu dugotrajan proces, našu smo pažnju usmjerili na izgradnju i jačanje međupredmetnog proučavanja ove oblasti. Cilj današnje aktivnosti je ukazati direktorima osnovnih na mogućnost međupredmetnog proučavanja bezbjednosti saobraćaja, kako bi pomenutu temu učinili što vidljivijom i što prisutnijom u školskoj nastavi“, rekla je Nada Radović, rukovodilac Sektora za bezbjednost saobraćaja dodajući da će ALFA Centar nastaviti sa realizacijom sličnih savjetovanja i u ostalim gradovima Crne Gore.
Uspori Alfa Centar
Veljko Tomić je u svom izlaganju predstavio aktuelno stanje i nivo zastupljenosti teme bezbjednosti saobraćaja u osnovnom obrazovanju i istakao značaj prisutnosti ovakvih tema u školskoj nastavi.
“Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja uloga obrazovnog sistema je izuzetno važna. Rana edukacija je od presudnog značaja za ličnost učenika i buduće ponašanje u saobraćaju, a najbolji efekat se postiže ako se sa tim procesom počne u porodičnom okruženju, zatim na predškolskom, pa školskom nivou”, rekao je Tomić i pozvao direktore da poštujući principe redovne nastave svakodnevno ukazuju na opasnosti koje mogu zadesiti učenike u svakodnevnim saobraćajnim situaijama.
Govoreći u ime Zavoda za školstvo, Atos Milošević je prisutnima ukazao na mogućnost međupredmetnog proučavanja ove oblasti i izdvojio nastavne predmete, kroz koje bi se saobraćajno vaspitanje moglo izučavati, pritom neremeteći postojeći nastavni plan i program.
“Nastavni plan i program propisuje da temi bezbjednosti saobraćaja posvećujemo izvjesnu pažnju, ali smatram da je mnogo važnije kako se i na koji način to u praksi sprovodi rekao je Milošević i predložio vise konkretnih mjera koje bi podigli zastupljenost teme bezbjednosti saobraćaja u vaspitanju i obrazovanju učenika pri čemu naročito ističe mogućnost uvođenja još jednog izbornog predmeta posvećenog saobraćajnoj kulturi, proširivanje međupredmetnih oblasti, distribuiranje informativno-edukativnog materijala.”
Milošević je takođe istakao nedovoljnu iskorištenu mogućnost i moć medija predlažući pokretanje emisije čiji bi jedini cilj bio upravo edukovanje djece i omladine o bezbjednosti saobraćaja.
Uspori
Predstavnik Uprave policije Marko Radusinović je predstavio značaj kontinuirane i usaglašene primjene preventih i represivnih mjera, kako bi došli do unapređenja oblasti bezbjednosti saobraćaja, ali i ponudio pomoć institucijama obrazovovnog sistema u daljem edukovanju učenika o bezbjednosti saobraćaja.
Rukovodilac saobraćajne sekcije Ranka Bijelović u OŠ „Braća Labudović“ je prezentovala način rada, teme i aktivnosti koje se izvode u sklopu saobraćajne sekcije. Takođe, ona je prisutnima predstavila opravdanost saobraćajnog vaspitanja kao međupredmetne oblasti kao i pozitivne primjere iz prakse.
“Potrebno je da sve nadležne institucije daju svoj maksimum za veću bezbjednost djece u saobraćaju, a mi kao najodgovorniji za njihovo obrazovanje imamo obavezu da ih naučimo kako da budu bezbjedni u svakodnevnim situacijama“,naglasila je ona.
U ovom momentu nastavni plan i program raspolaže mogućnostima izučavanja teme bezbjednosti saobraćaja, a zaključeno je da su isti nedovoljno razvijeni i da postoji veliki prostor za unapređenje.
Direktori su potpisali Deklaraciju o obavezi poštovanja saobraćajnih propisa i najavili svoju riješenost da ovu temu veoma ozbiljno analiziraju i ugrade u svakodnevne aktivnosti kolektiva kojim rukovode.
 
Copyright © ALFA Centar