alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ALFA Centar Niksic

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
Obilježen Dan Zahvalnosti u Nikšiću | 27.11.2014.
U sklopu svojih omladinskih programa, čiji je cilj upoznavanje, razumijevanje i prihvatanje različitih kultura i tradicija, ALFA Centar je danas organizovao događaj u cilju obilježavanja Dana Zahvalnosti.
Proslava Dana zahvalnosti uvedena je 1789. godine na preporuku predsjednika Džordža Vašingtona i odobrenje Kongresa. Kasnije, 1941. godine predsjednik Ruzvelt potpisao je zakon kojim se i zvanično uspostavlja Dan zahvalnosti kao praznik koji se proslavlja poslednjeg četvrtka u novembru.
Kroz multimedijalni pristup, o nastanku i značaju Dana Zahvalnosti govorile su prof. Marija Krivokapić i Mekenzi Smit, Fulbrajtova stipendistkinja.
Bila je ovo izuzetna prilika da mladi iz ovog grada upoznaju događaje kada su po dolasku u novi svijet, nakon 66 dana teškog putovanja, engleski doseljenici uspostavili jednakost među sobom i prihvatili zajedničko ime Pilgrims -hodočasnici.
Naseljenim u luci, kojoj su dali ime Plimut, u današnjoj državi Masačusets, prvi zanos i sreću uskoro su pomutile teškoće u pribavljanju hrane. Spasili su ih lokalni indijanci, koji su im obezbijedili hranu i naučili ih kako da uzgajaju kukuruz i drugo povrće.
Kada su hodočasnici naredne jeseni uzgojili dovoljno, da mogu preživjeti predstojeću zimu, proslavili su to uz trpezu sa Indijancima, a na trpezi je, uz ostalo, bila i divlja ćurka.
“Dan Zahvalnosti je jedan od onih datuma koji se kod nas često pominje, a kojem se zaista malo zna. Drago mi je da su mladi I ovoga puta pokazali interesovanje za naše aktivnosti. Smatramo da smo razgovorom na ovu temu uspjeli da informišemo i što je najvažnije zainteresujemo mlade da dalje sami istražuju u ovom pravcu. Posebno mi je drago da su se aktivnosti pridružili studenti sa odsjeka za Srpski jezik I južnoslovensku književnost, koji su za ovu prilku preveli I govorili stihove američkih stvaraoca: Dian Million, Joy Harjo, Luci Tapahonsko i John Trudell”, rekla je Sandra Vahtel, direktorica omladinskih programa u ALFA Centru.
Program se nastavlja već sjutra, kada će se takođe u „Zahumlju“ obilježiti Dan posvećen obilježavanju kulturnog nasljeđa američkih starosjedilaca. Program počinje u 11:00 časova, a mladima će se predstaviti reditelj Nil Dajmond (iz plemena Kri) sa svojim filmom „Reel Injun“. Poslije projekcije filma, predviđen je razgovor sa g-dinom Dajmondom i izložba eksponata i knjiga o indijanskoj kulturi.
 
Copyright © ALFA Centar