NATO | Saopštenje REACT | Drugi dan REACT-a 2015 | 29.08.2015.
U narednim mjesecima državne institucije i civilni sektor moraju intezivnije raditi na povećanju podrške javnosti za učlanjenje Crne Gore u NATO, saopšteno je tokom drugog dana Regionalnog evroatlantskog kampa, koji ALFA Centar organizuje u Nikšiću.
Drugi dan REACT-a bio je posvećen političkom i ekonomskom aspektu učlanjenjau NATO.
Uve Merkuter
Zamjenik ambasadora Njemačke, Uve Merkuter rekao je da je trenutna podrška javnosti za učlanjenje u NATO oko 50%.
“Ali, u svakom slučaju je zadatak lidera da javnosti predoče benefite učlanjenja u NATO”.
Govoreći o mogućnosti da Crna Gora bude vojno neutralna, Merkuter je istakao da se zemlja poput naše ne bi trebalo da se poredi sa Švajcarskom i Austrijom zbog različite istorije.
“To su ipak zemlje koje imaju dugu tradiciju neutralnosti, dok je u Crnoj Gori i Makedoniji situacija drugačija i smatram da neutralnost u vašem slučaju nije opcija”, kazao je Merkuter.
Katerina Veljanovska
Katerina Veljanovska, asistent na MIT fakultetu u Skoplju smatra da trenutno Crna Gora ima najveće šanse za ulazak u Alijansu, što bi odgovaralo I Makedoniji, jer kako kaže, mora se voditi računa o sinergiji u region.
“Sve zemlje u regionu imale su multietničke probleme. Ulaskom u NATO situacija bi se smirila”, rekla je ona.
Tore Anderson
Tore Anderson, vojni ataše u ambasadi Kraljevine Norveške objasnio je razloge zbog kojih je ta zemlja postala članica NATO-a.
“Do kraja Drugog svjetskog rata Norveška je bila neutralna. Zbog njenog strateškog položaja, početkom Hladnog rata našla se u sredini izmedju suprotsavljenih blokova I tada se zbog savezništva sa Engleskom priklonila zapadnoj Alijansi ”.
Kako kaže Anderson, članstvo u NATO savezu je i velika obaveza. Da bi sistem odbrane bio održiv potrebna su i velika ulaganja. S obzirom na to da je Norveška zemlj sa pet miliona stanovnika, i velikom obalom, održavanje njegog sistema odbrane izuzuetno je zahtijevno. Iz tog razloga, kako kaže Anderson, Norveška sebi ne može priuštiti izlazak iz Alijanse.
Damir Crnec
Bezbjednost Slovenije, kao i samog regiona zavisiće od mogućnosti tih zemalja ja da odgovore na savremene globalne izazove, koji svakog dana postaju zahtjevniji.
“Od ulaska u NATO Slovenija je ojačala svoj odbrambeni i vojni identitet , a anša vosjka imala je brojne benefite od toga”, istakao je Damir Črnčec, savjetnik u Ministartsvu odbrane Republike Slovenije.
Ivan Ivanisevic
O spremnosti Crne Gore da reaguje u vanrednim situacijama govorio je Ivan Ivaniševć iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
“Crna Gora je generalno spremna da brzo i efikasno odreaguje u hitnim situacijama, kao što su vremenske nepogode. Da bi bili u mogućnosti da to uradimo, godišnje moramo održati bar jednu veliku simulaciju vanredne situacije, što je u našim uslovima ybog opreme i ostalih resursa veoma teško. Saradnja sa zemljama članicama NATO-a u tom segmentu je od velikog značaja”, naglasio je on.
Polaznici REACT-a nakon predavanja odigrali su i fudbalsku utakmicu na kojoj je ekipa Balkna bila bolja od odstatka svijeta.