alfa centar logo   facebook twitter you tube

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ALFA Centar Niksic

home about us programs contact  
 
 
NASLOVNA
O NAMA
  MISIJA | VIZIJA
  UPRAVNI ODBOR
PROGRAMI
  NATO
  SAOBRAĆAJ
  MLADI
  NIKŠIĆ
KONTAKT
 
FOTO GALERIJA
VIDEO GALERIJA
ARHIVA
DOWNLOAD
LINKOVI
05.09.2016. | Počeo deveti regionalni evroatlanstki kamp - REACT 2016
Na Ivanovim Koritima na Cetinju danas je počeo Deveti regionalni evroatlanstki kamp REACT 2016, koji organizuje ALFA Centar.
REACT 2016
Na kampu učestvuje 120 polaznika iz 29 zemalja, tako da će, uz 38 uvaženih predavača, ovo biti najbrojniji kamp do sada. Polaznici će do petka diskutovati i slušati predavanja na temu evroatlantskih integracija Crne Gore, regionalne bezbjednosti i saradnje, međunarodnih odnosa i geopolitike.
REACT 2016 Dedovic
“Ovogodišnji kamp je posvećen jubileju desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti i sasvim je prirodno da se održi na Ivanovim Koritima ispod Lovćena gdje će naši gosti širom svijeta upoznati sa crnogorskom tradicijom. Polaznici kampa će u narednih pet dana imati priliku da razmijene znanja i iskustva sa kolegama i uvaženim predavačima, te da u toku neformalnih aktivnosti saznaju, nauče i razriješe eventualne dileme vezane za integracione procese u Aliajansu, istakao je Aleksandar Dedović, predsjednik ekspertskog savjeta REACT 2016.
REACT 2016 Ivanovic
Potpredsjenik Vlade Crne Gore, Petar Ivanović je prisutnima poželio dobrodošlicu, istakavši da je Crna Gora stabilna i slobodna zemlja koja ne da samo korača krupnim koracima ka punopravnom članstvu ka NATO u već i ka Evropskoj Uniji, pri tome vodeći posebnu brigu o mladima.
“Sve što radimo danas, radimo zarad budućnosti čiji ste vi neizostavan dio, zato iskoristite prilku da na događajima kakav je ovaj naučite što više o evroatlantskim integracijama“, kazao je Ivanović.
REACT 2016
Vojni ataše u ambasadi Kraljevine Norveške u Beogradu Tore Anderson je istakao da događaji poput REACTa omogućavaju razmjenu znanja i informacija i što je u ovom trenutku posebno važno podstiču dijalog o evroatlantskim integracijama.
„Proces integracija u EU i NATO nije samo posao za vlade, već aktivnu ulogu u informisanju javnosti igra i civilno društvo“, zaključivši da ukoliko želimo promjene, prvo moramo da ih razumijemo.
REACT 2016
Na otvaranju se prisutnima obratio i Robert Psczel iz Odsjeka za javnu diplomatiju NATO-a rekavši da je Crna Gora u proteklom periodu odradila sjajan posao na putu ka Alijansi.
„Crna Gora je na vratima NATO-a zbog toga što je odradila zaista odličan posao kako bi ispunila sve zahtjeve koje je NATO pred nju postavio.
REACT 2016
Ambasada Mađarske, kao kontakt ambasada za NATO ima jasan stav: Crna Gora svojim dosadašnjim trudom i radom je sve učinila da postane punopravna članica NATO Alijanse „Crna Gora je svakog dana sve bliža NATO Alijansi i jedina je država na Zapadnom Balkanu koja sledeće godine ima velike šanse da postane punopravna članica NATO Alijanse. Istinski vjerujem da će se to dogoditi sledeće godine“, rekao je Kristijan Poša.
REACT 2016 Bogdanovic
Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović kazao je da je članstvo u NATO ključni spoljnopolitički cilj Crne Gore.
„Od polazne tačke pa do danas uložen je mnogo energije i truda kako na untrašnjem tako i na spoljnopolitičkom planu i sada smo sasvim sigurni da je Crne Gora spremna za NATO kao pouzdan saveznik i kao država koja je već pružila zapažen doprinos globalnoj sigurnosti.“
Prvo počasno predavanje na kampu održao je potpredsjednik Vlade Crne Gore, Petar Ivanović.
REACT 2016 traje do subote 10. Septembra.
REACT 2016

06.09.2016. | Drugi dan- REACT-a 2016
“Region ne može imati bolju garanciju bezbjednosti od ulaska svih zemalja Zapadnog Balkana u NATO Alijansu.” zaključeno je danas na drugom danu REACT kampa na Ivanovim Koritima.
REACT 2016
Tokom današnjih sesija diskutovalo se o zemljama u regionu na putu ka evroatlantskim integracijama sa Milošem Šolajom, profesorom na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci I Irinom Rizmal iz Centra za evroatlantske studije iz Beograda, zapadnom Balkanu između Zapada i Istoka i različitim aspektima NATO članstva o kojima su, osim navedenih predavača, sa studentima diskutovali Tore Anderson, vojni ataše ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, Savo Kentera predsjednik Atlantskog saveza u Crnoj Gori, Robert Mikac, profesor na Univerzitetu u Zagrebu i Olivera Injac, profesorica na Univerzitetu Donja Gorica.
REACT 2016 Anderson
Na panelu “Zemlje regiona na putu ka NATO-u” Tore Anderson se posebno osvrnuo na reforme koje je sprovela Crna Gora u cilju ispunjenja standarda Alijanse.
“Crna Gora je uložila ogromne napore u reforme u svim oblastima, naročito u oblasti odbrane. Norveška je bila partner Crnoj Gori poslednjih godina i mi i dalje podržavamo napore koje ulaže iako su postignuti rezultati veoma vidljivi”, kazao je on.
REACT 2016 Kentera
Savo Kentera , predsjednik Atlantskog saveza u Crnoj Gori rekao je da je 2.decembar istorijski dan za Crnu Goru.
“Tog dana se Crna Gora okrenula Zapadu, iako je njena spoljna politika Crne Gore vjekovima bila vezana za Istok. Region ne može imati bolju garanciju bezbjednosti od ulaska svih zemalja Zapadnog Balkana u NATO Alijansu”, zaključio je on.
REACT 2016
REACT 2016 se nastavlja i sjutra kada će izlaganje imati Ranko Krivokapić, predsjednik Socijaldemokratske partije, Miodrag Lekić, predjsednik “Demos”a, generalka Žizel Vilc, komandant NATO štaba u Sarjevu i Robert Pščel iz NATO odsjeka za javnu diplomatiju.
REACT 2016

07.09.2016. | Treći dan- REACT-a 2016
“Proces ratifikacije ide veoma dobro. Crna Gora će najvjerovatnije početkom naredne godine i zvanično postati 29.članica NATO a” poručeno je danas na trećem danu REACT kampa na Ivanovim Koritima.
React 2016
Robert Pščel iz Odsjeka za javnu diplomatiju kazao je da zbog različitih procedura u parlamentima zemalja članica NATOa nije siguran kada će tačno proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATOu biti gotov, ali je uvjeren da će se to dogoditi vrlo brzo.
“Na osnovu dosadašnjeg toka procesa ratifikacije rekao bih da ide intezivnom dinamikom, te se nadamo da će početkom sledeće godine Crna Gora i zvanično biti 29.članica NATOa, zato budite spremni”, kazao je on.
React 2016
Polaznici REACTA su pokazali interesovanje za načina na koji će biti donijeta odluka o članstvu Crne Gore u NATO.
Ranko Krivokapić, lider SDP-a kazao je da pitanje ulaska Crne Gore u NATO nije pitanje koje treba donositi na referendumu
“Ne postoji mogućnost reverzibilnosti procesa ratifikacije u realnosti i Skupština je ta koja treba da odluči na tu temu” dodajući da se moramo skocentrisati na druge probleme u Crnoj Gori, kao što je najveći budžetski deficit u Evropi, stalno zaduživanje I najveći rast duga u Evropi.
React 2016
Na pitanje da li će stav partije prema učlanjenju Crne Gore u NATO biti odlučujući faktor opredjeljenja birača na predstojećim izborima Krivokapić je odgovorio da članstvo više nije pitanje jer je NATO sistem vrijednost od sad pa ubuduće za Crnu Goru I da su glavni izazovi na ovim izborima uspjeti u uklanjanju organizovanih kriminalnih grupe iz vrha partija, suzbiti kriminal kako se slične situacije kao u Kotoru više ne bi dešavale. “To su uslovi da se ekonomski i socijalno oporavimo”, kazao je on.
React 2016
Žizel Vilc, komandant NATO štaba u Sarajevu je govorila o ulozi NATOa u Bosni i Hercegovini, ali se osvrnula i na sve zemlje Zapadnog Balkana.
“Uloga NATOa u zemljama Zapadnog Balkana svodi se na tehničku pomoć institucijama vlasti kako bi se zahtijevane reforme uspješno sprovele”, dodajući da su odnosi zemalja Zapadnog Balkana sa NATO Alijansom u osnovi veoma različiti, bilo da je riječ o partnerstvu, radu na dostizanju zahtijevanih standarda ili interoperabilnosti među oružanim snagama.
Takođe danas su svoja izlaganja imali i predstavnici civilnog sektora iz Republike Hrvatske, Srbije i Crne Gore koja su se odnosila na ulogu civilnog sektora u procesu informisanja o evroatlantskim integracijama.
Četvrti dan REACTa predviđen je za izlet i posjetu prjestonice Cetinje, kako bi se polaznici širom svijeta upoznali sa crnogorskom kulturom i tradicijom.

08.09.2016. | Završen Deveti regionalni Evroatlantski kamp REACT 2016.
Svečanom dodjelom diploma danas je na Ivanovim Koritima završen Deveti regionalni Evroatlantski kamp REACT 2016.
Diplome je polaznicima uručila potpredsjednica Vlade Azra Jasavić, poručivši da je vrlo važno da polaznici kampa nastave da unapređuju svoja znanja iz ove oblasti jer na osnovu znanja koja stiču unapređuju kako sebe tako i društvo u kojem se nalaze da bi sa kompetencijom  i intergritetom donosili odluke vezane za budućnost vaše zemlje.
“Znanja morate produbljivati jer su ovo samo početni koraci, a dobar početak mora imati i dobar nastavak i završetak, a to je prenos znanja na one koje vas okružuju,” rekla je Jasavić.
React 2016
Polaznici kampa su uz sertifikat dobili i poklon knjigu „Nojeva barka“ profesora Branislava Radulovića.
Izvršni direktor NVO ALFA Centar, koja je organizator kampa kazao je da je REACT tradicionalno ispunio sva očekivanja, dodajući da je osobenost ovogodišnjeg upravo to što se obilježava u godini destogodišnjice obnove crnogorske nezvisnosti , u godini kada ALFA Centar proslavlja deset godina rada i rezultata, ali i u periodu kada Crna Gora napreduje paralelno na putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU.
“Svi polaznici kampa bez obzira odakle dolaze nedvosmisleno su se okupili oko ideje zajedničkog zalaganja za bolju, prosperitetnu, demokratsku Crnu Goru, članicu NATO i EU. To je i ideja vodilja ovog kampa, te sam siguran da će znanje i iskustvo koje su stekli tokom poslednjih šest dana uspješno primijeniti u sredinama iz kojih dolaze, na svojim radnim mjestima ili fakultetima”, dodajući da upravo ta činjenica organizatorima daje obavezu, odgovornost i novu energiju da nastave dalje da realizuju aktivnosti u ovom pravcu.
Proteklih šest dana na Ivanovim koritima u prirodnom ambijentu, mladi ljudi iz dvadesetdevet zemalja svijeta su imali mogućnost da od uvaženih predavača usvoje nova, ali i prodube postojeća znanja iz oblasti diplomatije, bezbjednosti, odbrane i integraija u EU I NATO. Održano je 18 predavanja i radionica, dvije prezentacije knjige, debata pro i contra održavanja referenduma za ulazak Crne Gore u NATO, kao i pet kulturnih večeri.
Na ovogodišnjem kampu REACT 2016 između ostalih govorili su: Petar Ivanović, potpredsjednik Vlade; Margaret Ann Uehara, ambasadorka SAD, Kristijan Poša, ambasador Republike Mađarske, Ferdinand Nagy, ambassador Rumunije; Robert Psczel iz Odsjeka za javnu diplomatiju NATO-a, Gisselle Wilz, komandant NATO štaba u Sarajevu, Tore Andersson, vojni ataše ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i drugi uvaženi predavači iz Crne Gore i svijeta.
 
Copyright © ALFA Centar