Drumski saobraćaj kao dio sveobuhvatnog saobraćajnog sistema predstavlja značajan faktor razvoja savremenog društva i najzastupljeniji je vid masovnog i individualnog transporta, zahvaljujući prednostima koje ima u odnosu na ostale vidove saobraćaja. Dinamičan rast broja motornih vozila u Crnoj Gori koji nije praćen odgovarajućim razvojem putne mreže, kao i činjenica da u saobraćajnim nesrećama u svijetu smrtno strada veliki broj ljudi, istakli su u prvi plan problem bezbjednosti saobraćaja.
Osnovni pokazatelji stanja bezbjednosti drumskog saobraćaja na određenom području su saobraćajne nezgode i nastradala lica u saobraćajnim nezgodama. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u saobraćajnim nezgodama svake godine pogine oko 1,5 miliona lica, a oko 15 miliona bude povrijeđeno. Ukoliko bi ovakav trend porasta broja saobraćajnih nezgoda nastavio u narednom periodu, procjenjuje se da će iste do 2020. godine zauzeti treće mjesto na “listi deset vodećih uzroka smrtnosti”.

Imajući u vidu da je čovjek uzrok 98% saobraćajnih nezgoda a smatrajući da je nepoznavanje i nepoštovanje saobraćajnih propisa uzrok najvećeg broja, ALFA Centar realizuje projekte i aktivnosti i kampanje čiji je cilj povećanje nivoa svijesti svih učesnika u saobraćaju o ovom problemu. Takođe, kroz kampanje javnog zastupanja nastojimo izmijeniti postojeće odluke i propise u sferi regulisanja saobraćaja u Nikšiću. Smatramo da je edukacija mladih presudan factor za stvaranje generacije svjesnih i savjesnih građana koji će biti odgovorni učesnici u saobraćaja.
U svrhe promocije bezbjednosti saobraćaja, ustanovljen je i prvi i jedini sajt o ovoj temi u Crnoj Gori www.uspori.me