Međuregionalna saradnja i razumjevanje neophodni su za dalji napredak Zapadnog Balkana, poručeno je sa zatvaranja Regionalnog evroatlantskog kampa REACT, koji je završen svečanom dodjelom sertifikata.

REACT kamp, koji je na Žabljaku organizovao ALFA centar, trajao je tri dana i okupio je 50 mladih iz zemalja regiona.

Iz ALFA centra saopštili su da zadovoljstvo organizacijom foruma nijesu krili ni učesnici ni organizatori, ali ni predavači, eminentni stručnjaci koji su održali veoma zanimljiva i edukativna predavanja i diskusije.

Ekatarina Kuzmanovska iz Makedonije preporučila je onima koji želi da uče i steknu nove percepcije i stavove o stvarnosti, da aktivno učestvuju u sljedećem REACT forumu.

„Odlična organizacija i izbor predavača, nova poznanstva i prijatan prijem – sa ovim riječima možemo da opišemo učešće na REACT forumu“, navela je Kuzmanovska.

Danilo Kovačević iz Srbije istakao je da su međuregionalna saradnja i razumjevanje neophodni za dalji napredak regiona.

„Iz tog razloga forum REACT ispunio je očekivanja, kako sa organizacijom događaja, tako i sa kvalitetom predavača i gostiju“, kazao je Kovačević.

On je rekao da se nada da će više takvih događaja omogućiti bolje povezivanje mladih i uticati na dalji razvoj i zagovaranje javnih politika koje će poboljšati životni standard i unaprijediti sisteme.

Milan Ilić iz Bosne i Hercegovine zahvalio je ALFA centru na organizaciji REACT-a.

„Tokom trajanja REACT foruma prošli smo sve bitne teme koje se tiču regiona i problema sa kojim se on susrijeće, i jako sam zadovoljan što se učesnicima dalo dosta prostora da pitaju i diskutuju o svim važnim pitanjima“, naveo je Ilić.

Iz ALFA centra rekli su da je aktivno učešće mladih tokom trajanja foruma ono što je dalo poseban pečat REACT-u.

Lidija Ljuljđuraj iz Crne Gore kazala je da je ovogodišnji REACT u potpunosti ispunio njena očekivanja, posebno kada su u pitanju predavanja gdje su imali priliku da saznaju mnogo zanimljivih i korisnih informacija na teme iz oblasti bezbjednosti, o važnosti evroatlanskih integracija i odgovornosti medija u Crnoj Gori.

„Znanja koja sam stekla na ovom seminaru, slušajući predavanja eminentnih stručnjaka, primijeniću u mom radu i budućem usavršavanju“, rekla je Ljuljđuraj.

Izvršni direktor ALFA centra Miloš Perović kazao je da je uvjeren da će i ovogodišnji polaznici REACT-a znati i željeti da sa „znanjem i energijom, koju nose iz Crne Gore u svoje zemlje, grade mostove povjerenja, prijateljstva i stabilne veze koje će uticati na bezbjedniji život u svim zemljama Zapadnog Balkana.

„Realizacijom REACT-a, ALFA centar već 16 godina doprinosi edukaciji i vaninstitucionalnom obrazovanju mladih iz velikog broja zemalja Evrope na teme evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje, odbrane, diplomatije, pomirenja i stabilnosti u regionu“, navodi se u saopštenju.