ALFA Centar je danas organizovao četrnaesti “Ambasadorski sat” u sali Zahumlja u Nikšiću. Gost današnje aktivnosti bio je ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, NJ. E. Vinćenco del Monako, a prisustvovalo je 120 nikšićkih srednjoškolaca.
Tokom jednočasovnog izlaganja, ambasador se osvrnuo na dugododišnju zajedničku istoriju Crne Gore i Italije, govoreći o sličnostima i kulturološkim vezama. Ambasador Italije je naglasio da je politicki odnos dvaju zemalja na zavidnom nivou, pa to može da posluži ostalim zemljama kao primjer. Na pitanje srednjoškolaca o prednostima članstva u NATO, ambasador je rekao da Crna Gora nema alternative “Članstvom u NATO, Crna Gora bi bila sigurna destinacija za strane investicije što bi dovelo i do porasta ekonomije. NATO članice dijele iste vrijednosti i pravila i svaka zemlja članica ih se mora pridržavati. Zemlja bira način na koji će da doprinosi i učestvuje u ovom savezu i da otvaranje vojnih baza nije zahtjev niti ih država Crna Gora mora imati, to zavisi isključivo od odluke Vlade i njenih građana”, istakao je ambasador Vinćenco del Monako.
Srednjoškolci su pokazali veliko interesovanje kroz niz pitanja, od mogućnosti posjete ovoj zemlji do načina stipendiranja i života u Italiji. “Sigurni smo da je naša ideja za organizovanje ‘Ambasadorskog sata’ u potpunosti originalna i ispravna i da nikšicki srednjoškolci kroz ovaj vid edukacije imaju jedinstvenu priliku da prošire svoja znanje koje ce im biti od velike koristi u njihovom daljem usavršavanju”, rekla je Sandra Vahtel iz ALFA Centra.