Sedmi Regionalni Evroatlanstski kamp REACT 2014 danas je završio svoj rad. Svečanoj dodjeli diploma prisustvovao je Aleksandar Dedović, izvršni direktor ALFA Centra: „Veliko je zadovoljstvo po sedmi put ispratiti učesnike REACT kampa. Vas osamdeset iz Crne Gore nosite lijepe uspomene, nova prijateljstva i znanja. Siguran sam da ćete ih veoma uspješno iskoristiti i ugraditi u temelje demokratskih vrijednosti u sredinama iz kojih dolazite, a Crnu Goru uvijek imati za prijatelja“, rekao je on.

Proteklih dana ovdje ispod Komova, u ovim specifičnim uslovima života i rada, mladi ljudi, iz dvadeset četiri zemlje su na praktičan način savladali lekciju o potrebi zajedništva, tolerancije i saradnje. Imajući na umu da su ovdje došli i sa konfliktnih i postkonfliktnih područja naučili su da su pregovaranje i diplomatija najbolji načini njihove prevencije. Znanja koja su im prenijeli uvaženi predavači su samo dodatno potvrdila njihovo uvjerenje u potrebu očuvanja zajedničkog mira i stabilnosti.
Na kraju, zaključeno je da članstvo u kolektivnom sistemu bezbjednosti, povjerenje među zemljama partnerima i vizija dugoročne stabilnosti i razvoja demokartije su u u ovom momentu najbolji način da zemlje Zapadnog Balkana sačuvaju svoje građane od ratnih strahota koje su bile česte na ovom području“, istakla je Sandra Vahtel, direktorica omladinskih programa u ALFA Centru.