Na Ivanovim Koritima na Cetinju danas je počeo Deveti regionalni evroatlanstki kamp REACT 2016, koji organizuje ALFA Centar.
Na kampu učestvuje 120 polaznika iz 29 zemalja, tako da će, uz 38 uvaženih predavača, ovo biti najbrojniji kamp do sada. Polaznici će do petka diskutovati i slušati predavanja na temu evroatlantskih integracija Crne Gore, regionalne bezbjednosti i saradnje, međunarodnih odnosa i geopolitike.
“Ovogodišnji kamp je posvećen jubileju desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti i sasvim je prirodno da se održi na Ivanovim Koritima ispod Lovćena gdje će naši gosti širom svijeta upoznati sa crnogorskom tradicijom. Polaznici kampa će u narednih pet dana imati priliku da razmijene znanja i iskustva sa kolegama i uvaženim predavačima, te da u toku neformalnih aktivnosti saznaju, nauče i razriješe eventualne dileme vezane za integracione procese u Aliajansu, istakao je Aleksandar Dedović, predsjednik ekspertskog savjeta REACT 2016.
Potpredsjenik Vlade Crne Gore, Petar Ivanović je prisutnima poželio dobrodošlicu, istakavši da je Crna Gora stabilna i slobodna zemlja koja ne da samo korača krupnim koracima ka punopravnom članstvu ka NATO u već i ka Evropskoj Uniji, pri tome vodeći posebnu brigu o mladima.
“Sve što radimo danas, radimo zarad budućnosti čiji ste vi neizostavan dio, zato iskoristite prilku da na događajima kakav je ovaj naučite što više o evroatlantskim integracijama“, kazao je Ivanović.

Vojni ataše u ambasadi Kraljevine Norveške u Beogradu Tore Anderson je istakao da događaji poput REACTa omogućavaju razmjenu znanja i informacija i što je u ovom trenutku posebno važno podstiču dijalog o evroatlantskim integracijama.
„Proces integracija u EU i NATO nije samo posao za vlade, već aktivnu ulogu u informisanju javnosti igra i civilno društvo“, zaključivši da ukoliko želimo promjene, prvo moramo da ih razumijemo.
Na otvaranju se prisutnima obratio i Robert Psczel iz Odsjeka za javnu diplomatiju NATO-a rekavši da je Crna Gora u proteklom periodu odradila sjajan posao na putu ka Alijansi.
„Crna Gora je na vratima NATO-a zbog toga što je odradila zaista odličan posao kako bi ispunila sve zahtjeve koje je NATO pred nju postavio.
Ambasada Mađarske, kao kontakt ambasada za NATO ima jasan stav: Crna Gora svojim dosadašnjim trudom i radom je sve učinila da postane punopravna članica NATO Alijanse „Crna Gora je svakog dana sve bliža NATO Alijansi i jedina je država na Zapadnom Balkanu koja sledeće godine ima velike šanse da postane punopravna članica NATO Alijanse. Istinski vjerujem da će se to dogoditi sledeće godine“, rekao je Kristijan Poša.
Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović kazao je da je članstvo u NATO ključni spoljnopolitički cilj Crne Gore. „Od polazne tačke pa do danas uložen je mnogo energije i truda kako na untrašnjem tako i na spoljnopolitičkom planu i sada smo sasvim sigurni da je Crne Gora spremna za NATO kao pouzdan saveznik i kao država koja je već pružila zapažen doprinos globalnoj sigurnosti.
“ Prvo počasno predavanje na kampu održao je potpredsjednik Vlade Crne Gore, Petar Ivanović.
REACT 2016 traje do subote 10. Septembra.