Mnogo tema se otvara u procesu integracija i ovakve prilike, kao što je kamp REACT su vrlo dobre da mladi koji dolaze iz različitih sredina razmjenjuju utiske o tome kako doživljavaju EU, kazala je Gordana Đurović, profesorica na Ekonomskom fakultetu i bivša potpredsjednica Vlade Crne Gore, koja je juče na REACT-u govorila o perspektivi Crne Gore u EU integracijama.
Ona je istakla da je veoma korisno i značajno razgovarati o ovako važnim temama sa referentnim sagovornicima, na kampu koji je Alfa centar veoma dobro organizovao.
“Ovo je šansa da učesnici iskažu šta evro-atlanske integracije znače za njih pojedinačno, šta znače za njihovu regiju, njihovu državu, i kako to djeluje kada se gleda iz ugla neke druge države. Multikonfesionalnost, multietičnost iz različitih država, daju vrijednost ovakvim kampovima i kao što se iz programa zna pored referentnih predavača, vrlo različite teme. Tu su svakako važni donatori koji podržavaju inicijative mladih u našem region”, istakla je Đurović.

Režiser i član grupe “The Boks Of Knjige” Zoran Marković – Zonjo danas je razgovarao sa učesnicima kampa o mobilnosti mladih u region Zapadnog Balkana. On je kazao da nije neko ko rado priča o NATO i Evropskim integracijama i da će radije govoriti o onome na šta možemo uticati pojedinačno.
“Kada bi se neko na ovom kampu igrao igrice “Pronađi uljeza”, vjerovatno bih bio jednostavno rješenje. Nisam neko ko rado priča ni o NATO, ni o Evropskoj integraciji. Istorija nas uči da mali narodi igraju kako veliki sviraju i mislim da su određeni procesi nezaustavljivi. Jednostavno, više nemamo Titovu privilegiju traziti “treći put” i biti nesvrstani. Ono o čemu ću rado govoriti na ovom skupu su, zapravo, mikro integracije na koje možemo uticati pojedinačno. To je interakcija među ljudima koji slično razmišljaju i imaju humane ciljeve. Naročito se mladi ljudi moraju umrežavati između sebe ako žele da svoju sredinu mijenjaju na bolje. Novim snagama i idejama se mora stati na put generaciji bahatih političara koji godinama profitiraju od našeg neznanja i nezainteresovanosti”, istakao je Marković.
Učesnik kampa je i Isidora Martinenko iz Evropskog pokreta Srbije, koja je kazala da je najveća vrijednost kampa što polaznici dolaze iz različitih sredina i što su u mogućnosti da se međusobno upoznaju. “Potrebno je još puno ovakvih prilika da mladi putuju i da se upoznaju, odnosno da upoznaju druge kulture i da se upoznaju razlike i da tako više poštujemo jedni druge, odnosno da volimo jedni druge”, istakla je Isidora koja je danas na kampu govorila o mobilnosti mladih”, navela je ona.
Natalija Renčić iz Hrvatske kazala je da je kamp odlična prilika za razmjenu mišljenja među mladima iz različitih zemalja, ali i za turističku promociju naše zemlje. “Iskustvo sa učestvovanja na REACT kampu je vrlo dobro, i za sve učesnike je ovo odlična prilika da čuju nešto više o NATO-u, kako za učesnike koji dolaze iz zemalja koje su već članice ovog saveza, a tako i za one koji dolaze iz zemalja koje to nijesu, a koje će sigurno postati.
Ovaj kamp je uz teoretski dio i predavanja različitih predavača iz država bivše Jugoslavije i inostranstva. Isto tako, Crna Gora je veoma lijepa zemlja, ima veoma lijepa prirodna bogatstva, koja nijesu poznata kao obala, pa je ovo dobar način i za turističku promociju Crne Gore“,