“Tokom šest mjeseci pratićemo koliko mladi koriste i konzumiraju ove sadržaje i bićemo tu da ih motivišemo da to čine što češće i u što većoj mjeri”

Zahvaljujući NVO „Alfa centar“ i Centru za afirmaciju RE populacije – CAREP, 25 mladih iz romske i egipćanske populacije iz Nikšića narednih šest mjeseci imaće priliku da besplatno prisustvuje svim kulturnim sadržajima u gradu pod Trebjesom, ali i da koriste usluge “City fitness”-a i Sportskog centra.

Njima je Sara Đoković, iz “Alfa centra” uručila specijalne benefit kartice, a članovi tima “City fitness”-a odradili su dijagnostiku i mjerenje za sve učesnike projekta kako bi ih usmjerili na programe i sadržaje prilagođene njihovim potrebama.

“Cilj projekta je smanjenje etničke distance i jačanje interkulturalne saradnje. Na samom početku projekta, za njih smo organizovali trodnevni trening na kojem su naučili nešto više o mehanizmima učešća u društvenom i kulturnom životu zajednice, kao i istorijatu svih kulturnih institucija u gradu”, kazala je Đoković.

Tokom jednodnevnog izleta, njih 25. je imalo priliku da obiđe kulturne institucije i vjerske objekte u gradu pod Trebjesom.

“Tokom šest mjeseci pratićemo koliko mladi koriste i konzumiraju ove sadržaje i bićemo tu da ih motivišemo da to čine što češće i u što većoj mjeri”, kazala je Đoković.

Amir Šalja je istakao da benefit kartice mnogo znače pripadnicima RE populacije jer će zahvaljujući njima mnogi imati priliku da odgledaju predstavu, prisustvuju nekoj književnoj večeri ili odrade trening.

“Kroz ovaj projekat mnogi će imati priliku da prisustvuju kulturnim sadržajima, da koriste teretanu, bazen i ovo je nešto što nam je baš potrebno. Od nas 25 samo je nas osam imalo priliku da odgleda neku predstavu i da posjeti Biblioteku. Sada će to moći i ostali”, kazao je Šalja.

Igor Ognjenović, direktor “City fitness”-a, istakao je da je pomenuti projekat još jedan način da se pošalje poruka da je zdravlje najveća vrijednost, a fizička aktivnost njegov najbolji čuvar.

“Dobili smo priliku da još jednom potvrdimo našu parolu da je cijeli grad jedan tim i da je jedina različitost koju prihvatamo trenutni nivo fizičke forme. Potrudićimo se da našim prijateljima iz RE populacije još jednom pokažemo da je ‘City fitness’ njihova druga kuća”, kazao je Ognjenović koji je prethodno učesnicima projekta održao predavanje na temu fizičke aktivnosti i uravnotežene ishrane.

Uvjeren je da će učesnici i nakon završetka projekta nastaviti sa vježbanjem i da će fizička aktivnost i zdravi stilovi života postati njihova svakodnevica.

Benefit kartice su obezbjeđene u sklopu projekta „Promovisanje uključivanja RE populacije u kulturni i društveni život lokalne zajednice“, koji je podržan od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. Podršku je pružio Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, koji je obezbijedio besplatne karte za kulturne događaje koji će se realizovati u institucijama kulture u Nikšiću, dok su “City fitness” i Sportski centar obezbijedili besplatno korišćenje njihovih usluga.