Pobjednici ovogodišnjeg nacionalnog takmičenja ALIANTE 2013 su Đorđije Bošković i Vuk Đuranović, učenici gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice. Oni će predstavljati Crnu Goru na svjetskom takmičenju koje će se od 30. Juna do 05. jula održati u Stokholmu u Švedskoj.
Drugoplasiranu ekipu činili su Nemanja Đukić i Andrea Vujović iz gimnazije Cetinje, a treće mjesto je osvojila ekipa iz podgoričke gimnazije „Slobodan Škerović“ u kojoj su bili Janko Bulatović i Selma Bulić. Oni su time obezbijedili svoje učešće na REACT 2013 koji se ove godine održava u Plavu.

Nacionalni organizator ovog takmičenja je ALFA Centar, od 2009. član međunarodne ALIANTE mreže. Ona okuplja organizacije civilnog društva iz 18 zemalja, koje se bave podrškom članstvu svojih zemalja u Sjeverno Atlantskom Savezu i svrha ovog takmičenja je da se podigne nivo informisanosti mladih o karakteru, istoriji, geografiji, politici i iznad svega bezbjednosnim pitanjima Sjeveroatlantkog Saveza a posebno o odnosima svojih zemalja sa ovim kolektivnim sistemom bezbjednosti.
Mladi su morali da pokažu svoj talenat i znanje u tri kruga. Na ovogodišnjem nacionalnom takmičenju, učestvovalo je 104 takmičara, razvrstanih u 40 ekipa. Za drugi krug su se uspješno kvalifikovale dvadeset četiri. ALFA Centar je bio domaćin i organizator svjetskog takmičenja 2011.godine, na kom je učestvovalo 11 ekipa iz 9 zemalja.