Đorđije Bošković i Vuk Đuranović iz Podgorice i Andrea Vujović i Nemanja Đukić sa Cetinja će predstavljati Crnu Goru na svjetskom takmičenju koje će se od 30. juna do 05. jula održati u Karlberg palati u Štokholmu.
U saradnji sa Vojskom Crne Gore izvršene su posljednje posebne pripreme za što bolji plasman u oblasti vojničkih vještina: orijentiringa, streljaštva i savladavanja prirodnih prepreka. Trening je uspješno savladala i Selma Bulić kao član trećeplasirane ekipe i rezerva u nacionalnom timu. Snalaženje u prostoru i pronalaženje zadatih tačaka uz pomoć karte i kompasa je jedna od disciplina na predstojećem takmičenju.
U sve tajne ove zanimljive vještine naše takmičare je uveo potporučnik Banjević Boris, magistar fizičke kulture.

Prvi susret sa automatskim oružjem je bio možda i najzanimljiviji dio treninga. Gađanje ovim oružjem u grudnu metu sa razdaljine od 50 metara je takođe takmičarska disciplina u kojoj će se oprobati srednjoškolci iz raznih zemalja. Rasklapanje i sklapanje automatske puške, zauzimanje stava i određivanje nišanske linije su vrlo brzo savladani. Broj pogodaka u sredinu mete se sve više povećavao, tako da i u ovoj disciplini neće biti nedoumica zahvaljujući kapetanu Vesku Popoviću.
Pješadijske i prirodne prepreke su opomenule naše takmičare na svu ozbiljnost i zahtjevnost ALIANTE-a 2013. Snaga, vještina i volja su alati kojima se pobjeđuje a mala upala mišića tokom treninga je dobar znak za dobar uspjeh u Štokholmu. Svoj pedagoški i sportski zadatak je veoma stručno i profesionalno izvrsio profesor fizicke kulture Veljko Racković.
Poslije izuzetnih napora pod vrelim danilovgradsim nebom, srednjoškolci su se okrijepili u vojničkom restoranu i osjetili i taj duh i izazov vojničkog života. Na ovogodišnjem nacionalnom takmicenju ucestvovala su 104 takmicara, razvrstana u 40 ekipa.
Za drugi krug su se uspješno kvalifikovale dvadeset cetiri a ovoj cetvorki je pripala cast da u ime svih srednjoškolaca, predstave svoje znanje i vještinu. Pobjednike svjetskog takmicenja ocekuju brojne nagrade od kojih je jedna i studijska posjeta oružanim snagama Turske, zemlje clanice NATO.
Osim ALFA Centra, nacionalnog koordinatora ovog takmičenja, odlazak i boravak ekipe u Švedskoj pomogli su Projestonica, „Montenegro Airlines“, Ministarstvo odbrane i „Sirena“.