Nevladina organizacija ALFA Centar danas je svečano otvorila „zeleno ostrvo“, odnosno kontejnere za selektivno odlaganja otpada, čime je Nikšić dobio lokaciju u centru grada gdje će građani moći pravilno da odlažu otpad. Građani će u okviru „zelenog ostrva“ moći selektivno da odlažu metal, papir i plastiku, a prikupljeni otpad će se nakon toga odvoziti na dalju obradu u lokalni Centar za reciklažu. Svečanosti povodom otvaranja „zelenog ostrva“ prisustvovalo je više od 70 djece iz nikšićkih osnovnih i srednjih škola, a prisutnima su se obratili izvršni direktor ALFA Centra Aleksandar Dedović i menadžer Opštine Nikšić Živko Kecojević.
Obraćajući se prisutnima, Dedović je naglasio da su upravo građani prvi koji moraju da brinu o životnoj sredini. On je pozvao građane da pravilno odlažu otpad i tako učestvuju u procesu reciklaže. Prema njegovim riječima, predstavnici Centra za reciklažu će odvoziti otpad iz „zelenog ostrva“, što je prava vrijednost cjelokupnog projekta. „Neka vam pravilno odlaganje otpada bude ne samo dužnost, nego i stil života“, kazao je Dedović. Kecojević se nada da ovo predstavlja samo početak zajedničkih projekata društveno odgovornih organizacija i kompanija sa lokalnom upravom. „Ovo je prvo ’zeleno ostrvo’ u gradu, ali se nadamo da će Nikšić uskoro biti jedno veliko zeleno ostrvo“, naveo je Kecojević.

„Zeleno ostrvo“ je otvoreno kao dio projekta „Reciklaža nije blamaža“, sa kojim je ALFA Centar pobjedio na ovogodišnjem konkursu Pivare „Trebjesa“ za finansiranje projekata NVO u oblasti zaštite životne sredine. Projekat se realizuje od oktobra ove do marta naredne godine. Glavni cilj projekta je da se kroz informisanje i praktičnu reciklažu teritorija grada oslobodi nagomilanog otpada koji se može reciklirati, kako bi se taj otpad učinio korisnim. ALFA Centar kroz ovaj projekat unapređuje odnos građana prema jednom od najvažnijih ekoloških problema u Nikšiću i utiče na smanjenje plastičnog, papirnog i aluminijskog otpada u gradu.