Poslije premijere na festivalu u Kanu, sinoć je na eko katunu „Štavna“ prikazan dokumentarni film „MAIDAN“, ukrajinskog režisera Sergeja Loznice. Film govori o anti-vladinim protestima u Ukrajini koji su doveli do svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča.
Ovo je bila jedinstvena mogućnost za uvod u program posvećen ukrajinskoj krizi, o različitim aspektima i viđenjima mogućeg razrješenja. Tokom dana učesnici REACT-a su imali priliku da razgledaju foto izložbu „Napad na Ukrajinu“. Izložbu čini 48 fotografija snimljenih tokom izbijanja i eskalacije sukoba u ovoj zemlji.
Primjer Ukrajine je vrlo primjenljiv na veliki broj zemalja, pa i na Crnu Goru. Članstvo u EU i NATO podrazumijeva i određene oblike odgovornosti, prava i obaveze od kojih je pitanje oblasti odbrane i bezbjednosti sigurno najznačajnije.
Učesnici kampa su iz prve ruke saznali o samom konfliktu od Serhija Džerdža, predsjednika civilne lige NATO-Ukrajina, a kvalitetu uvodnog predavanja doprinio je i otpravnik poslova ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, Vladimir Cibulnik.

Svoje viđenje uticaja ukrajinske krize na region predstavili su uvaženi predavači iz susjednih zemalja: Poljske, Rumunije, Azerbejdžana, Mađarske i Slovačke. Reakcija međunarodne zajednice, u prvom redu EU, OSCE i NATO mora biti efikasnija i fokusirana na dijalog i pregovaračke mehanizme, zaključeno je tokom diskusije. Jednoglasno je prihvaćena ideja da se sa REACT-a pošalje otvoreno pismo vladama Ukrajine i Rusije, kao i čelnicima EU i NATO sa zahtjevom za što efikasnije reagovanje i uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na tom prostoru.
„Konflikti, sukobi i ratovi su i dalje realna opasnost. Članstvo u kolektivnom sistemu bezbjednosti je način da zemlje poput Crne Gore na stabilan i trajan način preduprijede moguće razloge nastanka konflikta i garantuju bezbjednost svojim građanima“, rekao je Oleg Shemetov sa Univerziteta u Kijevu.
U poslijepodnevnim dijelu programa biće odigrana fudbalska utakmica „Balkan – Ostatak svijeta“.