Današnji radni dan REACT-a obilježilo je predavanje prof. dr Filipa Kovačevića, predsjednika „Pokreta za neutralnost Crne Gore“. Argumenti za vojnu neutralnost, potreba jačanja institucija sistema i vladavine prava su uslovi da zemlja kao Crna Gora bude neutralna i na taj način zauzme poziciju mirotvorca i zemlje kojoj će se vjerovati.

Polaznike kampa je interesovao stav o potrebi članstva u NATO kao uslova za članstvo u EU, kao i opravdanost učešča u NATO misijama van teritorije zemalja članica. Profesor je naglasio da NATO savez nije „zabrinut“ za stanje demokratije u zemljama koje aspiriraju za članstvo, već da su u pitanju pojedinačni interesi i prioriteti najmoćnijih zemlaja članica.

Zemlje srednje i istočne Evrope su u različitim vremenskim periodima primane u članstvo Alijanse što ne smije biti primjenljivo i na Crnu Goru. Na panel diskusiji „Različita iskustva na evroatlantskom putu“ predstavili su predstavnici Slovenije, Makedonije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.
U toku zanimljive diskusije, zaključeno je da su iskustva uglavnom pozitivna i da je kvalitet života građana u oblasti vladavine prava u ovim zemljama u usponu, zahvaljujući i neophodnim reformama, koje je trebalo sprovesti.

„Od prijema u članstvo u NATO podrška javnosti kontinuirano jača, a u poslednje vrijeme i NATO „skeptici“ u Rumuniji opravdavaju i podržavaju ovaj sistem kolektivne bezbjednosti upravo zbog veoma izraženog sukoba u Ukrajini i mogućeg rata koji bi mogao da se proširi na susjedne zemlje“, rekao je Florin Groza, direktor Centra za balkanske strategije.
Poslijepodnevna aktivnost na REACT-u je posjeta muzeju „Vasojevića“ u mjestu Kralje, dok će se u Andrijevici održati debata „Za i protiv NATO“.