Priznanje je ustanovljeno 2010. a dodjeljuje se svake godine za izuzetan doprinos u promociji značaja međunarodne saradnje, bezbjednosti i širenju ideje evroatlantizma u Crnoj Gori.
Priznanje se dodjeljuje u kategorijama: dva u pojedinačnim kategorijama, dva u kategoriji organizacija/institucija, jedno priznanje NVO, jedno priznanje mediji. U predlaganju i odabiru ovogodišnjih laureata učestvovali su dobitnici priznanja iz prethodnih godina.
Odlukom Odbora za dodjelu, priznanje „Siguran kompas“ je uručeno: Radovanu Radonjiću, Ivanu Jovetiću, Ambasadi Njemačke u Podgorici, Fakultetu političkih nauka u Podgorici, organizaciji mladih Atlantskog saveza Crne Gore i Radiu “Antena M”.
Posebne zahvalnice su uručene Srednjoj mješovitoj školi „17.septembar“ sa Žabljaka i TV emisiji „Izazov“.

Uvjeren sam da smo na ispitu koji ne smijemo propustiti. Ciljevi i jesu i nijesu teški, a najvažnije je da zavise od nas. Crna Gora može 2015. godine da uplovi u NATO luku, istakao je danas predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.
“NATO je nada trajnog savezništva, sigurnosti. Crna Gora mora znati da drugog puta nema. Nadam se da će se taj put 2015. završiti. Neka bude pobjednička 2015.godina“, kazao je Krivokapić na dodjeli priznanja “Siguran kompas“.

Nezavinsi poslanik u Skupštini Crne Gore Dritan Abazović je kazao da se nada da će naša država naredne godine dobiti poziv za NATO.
“Mi ne možemo da usmjeravamo vjetar, ali možemo da podešavamo jedra. Nama pripada da ispravljamo nepravde, poboljšamo društvo“, rekao je Abazović.

Aleksandar Dedović, direktor ALFA Centra naglasio je da Crna Gora treba gledati unaprijed.”Jer da je drugačije bilo oči bi nam bile na potiljku. Ne postoji nijedan razlog zašto Crna Gora ne bi bila članica NATO-a. Imamo svoje kapacitete kojima bi obogatili Alijansu. Na cijelom društvu su izazovi. Promjene su vidjive“, tvrdi Dedović.

Priznanje “Siguran korak“ se dodjeljuje svake godine za izuzetan doprinos u promociji značaja međunarodne saradnje, bezbjednosti i širenju ideje evroatlantizma u Crnoj Gori. Jedan od dobitnika ovogodišnjeg Sigurnog kompasa profesor Radovan Radonjić je kazao da ga je ovo priznanje trostruko iznenadilo.
“Prvo što se neko sjetio da jednom ljevičaru da nagradu. Drugo jer sam smatrao da postoje drugi koji su uradili više od mene, pa mislim da mi ova nagrada ne pripada iako je izuzetno cijenim. Treće, način na koji ja učim o NATO-u je drugačije od onoga što radi crnogorska javnost. Ne radi se samo o starom profesoru, no i komunisti koji je zastupao ideju nesvrstanosti“, istakao je on.
Prema njegovim rijecima promijenila su se vremena, NATO, pa i profesor Radonjić. “Moj odnos prema NATO-u se temelji na uvjerenju da je NATO jedini način na koji se Crna Gore može izvući iz prošlosti. Uvjeren sam da isto koliko Crnoj Gori treba NATO, tako i NATO-u i Evropskoj uniji treba Crna Gora“, zaključio je Radonjić.

Fotografije sa dodjele priznanja “Siguran korak” možete vidjeti u galeriji.