Registracija i prvi krug takmičenja ALIANTE 2015 počinje 9. marta. Crna Gora po šesti put učestvuje na ovom jedinstvenom takmičenju za srednjoškolce uzrasta od 15 do 19 godina. Svrha takmičenja je da se podigne nivo informisanosti mladih o karakteru, istoriji, geografiji, politici i bezbjednosnim pitanjima Sjeveroatlantskog Saveza.
Prijavljivanje ekipa i prvi krug takmičenja traje od 09.marta do 09.aprila, na sajtu http://www.project-aliante.org.
ALFA Centar, nacionalni organizator takmičenja je 2010. godine organizovao prvo nacionalno takmičenje a Crna Gora imala svoje predstavnike na međunarodnom takmičenju u Gruziji. Naša zemlja je već sljedeće, 2011. godine bila organizator međunarodnog takmičenja i ugostila 32 ekipe iz deset zemalja. Od 2010. do 2014. pobjednici nacionalnog ALIANTE takmičenja su postizali zapažene uspjehe na međunarodnim takmičenjima u Ostravi, Štokholmu i Lešteu. Koncept ovog takmičenja srednjoškolcima omogućava da ispitaju i svoju fizički i mentalnu izdržljivost u otežanim uslovima, da se upoznaju sa vršnjacima iz velikog broja zemalja, takmiče u streljaštvu, savlađivanju prirodnih i pješadijskih prepreka a i da mnogo nauče o pitanjima odbrane i bezbjednosti. Na ovogodišnjem svjetskom takmičenju koje će se održati u gradu Kanusu – Litvanija, nastupiće ekipe iz jedanaest zemalja.
Partneri na realizaciji ovog takmičenja su Ministarstvo odbrane, Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO i ISIC Montenegro. „Interesovanje za učešće mladih na ovom takmičenju iz godine u godinu je sve veće, a samim tim raste i interesovanje za ove teme. Zadovoljstvo nam je da po šesti put pokrećemo ovo takmičenje u Crnoj Gori i to upravo u fazi kada je Crna Gora pred dobijanjem pozivnice za članstvo u NATO .“ – Miloš Perović, koordinator nacionalnog takmičenja ALIANTE 2015.