Na ovogodišnje takmičenje ALIANTE prijavilo se ukupno 32 ekipe iz svih krajeva Crne Gore. Takmičenje u prvom krugu je uspješno završilo njih 18. Tridesetšest crnogorskih srednjoškolaca je započelo takmičenje u drugom krugu koji će trajati do 15.maja 2015 godine.
U drugom krugu ekipe odgovaraju pismeno na 35 pitanja iz četiri oblasti: međunarodnih odnosa, istorije, geografije i strukture/funkcionisanja NATO-a. Njihovo znanje će bodovati stručni žiri sastavljen od eksperata iz navedenih oblasti. Međunarodno finale će se održati u Kaunasu, Litvanija.
Crna Gora po šesti put učestvuje na ovom jedinstvenom takmičenju za srednjoškolce uzrasta od 15 do 19 godina. Svrha takmičenja je da se podigne nivo informisanosti mladih o karakteru, istoriji, geografiji, politici i bezbjednosnim pitanjima Sjeveroatlantskog Saveza. Koncept ovog takmičenja srednjoškolcima omogućava da ispitaju i svoju fizički i mentalnu izdržljivost u otežanim uslovima, da se upoznaju sa vršnjacima iz velikog broja zemalja, takmiče u streljaštvu, savlađivanju prirodnih i pješadijskih prepreka a i da mnogo nauče o pitanjima odbrane i bezbjednosti.

Partneri na realizaciji ovog takmičenja su Ministarstvo odbrane, Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, ISIC Montenegro i knjižara „Strana knjiga“ iz Nikšića. „Zadovoljstvo nam je da zaključimo da je interesovanje srednjoškolaca za takmičenje premašilo naša očekivanja, posebno imajući u vidu da su se prijavile ekipe iz svih krajeva Crne Gore. Znajući da su teme takmičenja uglavnom neinteresantne i nepoznate mladim ljudima, očekujemo da su kroz takmičenje saznali i naučili veliki broj interesantnih činjenica o euroatlantskim integracijama Crne Gore.
Započeti drugi krug iziskuje više vremena, strpljenja i učenja. Učešće na međunarodnom takmičenju kao i veliki broj vrijednih nagrada su dodatni motiv mladim ljudima da svoje znanje i vještinu uporede sa vršnjacima iz ostalih zemalja. .“ rekao je Miloš Perović, koordinator nacionalnog takmičenja ALIANTE 2015.