Danas je na press konferenciji u Podgorici objavljen poziv za učešće na Osmom Regionalnom Evroatlantskom kampu REACT 2015. Kamp će se održati od 28. avgusta do 02. septembra na Vučju, u nikšićkoj opštini.
Pravo učešća imaju mladi do 35 godina, koji su zainteresovani za teme evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije. Jedan od uslova je i odlično vladanje engleskim jezikom.
Nj.E. Margaret Ann Uyehara, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, istakla je značaj ovog kampa navodeći da je rad sa mladim ljudima zadovoljstvo i privilegija. “Civilno društvo je nezaobilazno u donošenju važnih odluka. Niti jedna Vlada to ne može sama. Svakoj od njih je potrebna podrška i partnerstvo nevladinih organizacija, medija i akademske zajednice da bi se objasnio ovaj proces i kako bi aspekti članstva u NATO bili jasni građanima u svakom sektoru. REACT je veoma bitan događaj u veoma važnom vremenu za Crnu Goru i očekujem da mladi neće propustiti priliku da unaprijede svoje znanje i iskustvo u ovoj oblasti” poručila je ambasadorka.
Ambasador kontakt ambasade Crne Gore za NATO, Nj.E. Kristian Poša, je naglasio značaj javne debate kao i činjenicu da je REACT odavno prepoznat brend i izvan granica našeg regiona. „Istrajnost i posvećenost ALFA Centra, broj i kvalitet realizovanih aktivnosti preporučuju ovu organizaciju kao izuzetno kredibilnog partnera, što je i ambasada Mađarske prepoznala prije mnogo godina.“ kazao je ambasador.
„Grad Nikšić po drugi put ima čast da ugosti mlade ljude iz velikog broja zemalja koji će krajem avgusta i početkom septembra biti učesnici REACT-a. Ovo je jedan u nizu događaja kojim lokalna uprava nastoji doprinijeti boljem poznavanju i većoj podršci NATO integracijama. Sigurni smo da će i ovaj kamp biti još jedan uspješan primjer naše saradnje sa ALFA Centrom.“ poručio je predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.

React 2015 Kako REACT kamp izgleda „iznutra“, kakvi izazovi očekuju polaznike, o vrijednostima, stečenom znanju, iskustvu i prijateljstvima govorila je Sanela Ramović, jedna od alumnistkinja REACT-a. „ Ovo je zaista jedinstven kamp i rijetka prilika koja omogućava potpuno ravnopravan dijalog, razmjenu mišljenja i argumenata. Ovo nije samo škola o odbrani, diplomatiji i bezbjednosti. Na neki način, ovo je škola koja gradi buduće lidere sa demokratskim vrijednostima.“ kazala je Ramović. Na kraju je ohrabrila sve mlade ljude da se zainteresuju za učešće i budu dio brojne REACT porodice.
U ime organizatora, Aleksandar Dedović direktor ALFA Centra, se zahvalio na dugogodišnjem razumijevanju i podršci. „ Bili smo svjesni da će prvi kamp daleke 2008. godine biti veliki izazov i da ćemo u ovakvoj Crnoj Gori imati nerazumijevanja i teškoća da svoju ideju o kampu sprovedemo u djelo. Iznenađeni smo činjenicom da u ovoj godini, pred čiji kraj očekujemo dobijanje pozivnice imamo najviše problema u pripremi i organizaciji. Podsjetiću da je ALFA Centar dobitnik osam međunarodnih priznanja za svoj rad od čega upravo tri su za ideju i realizaciju REACT kampa. Ove će godine REACT okupiti značajno manje učesnika, ali ideja i koncept će biti usmjerni u cilju pozicioniranja Crne Gore u međunarodnoj zajednici i nadamo se, biti prilika da već na Vučju saznamo da je pozivnica za članstvo vrlo skora izvjesnost.„ poručio je Dedović.
Na pitanje novinara da li je Vlada Crne Gore prepoznala značaj i finansijski podržala realizaciju REACT-a, Dedović je naveo da su REACT finansijski podržali NATO odsjek za javnu diplomatiju, ambasade SAD i Mađarske, kao i Fondacija braće Rokfeler. Podršku u različitim uslugama ćemo obezbijediti od Vojske Crne Gore, biznis partnera i medija kao i našeg partnera Opštine Nikšić.
Poziv za učešće na REACT 2015 je otvoren od 09. juna do 20. jula, a sve informacije o načinu apliciranja možete pronaći na sajtu www.reactmontenegro.me.