Orhan Šahmanović, predsjednik opštine Plav sa saradnicima je danas priredio prijem za učesnike svjetskog takmičenja ALIANTE 2015 koje će se održati od 27. juna do 03. jula u Kaunasu, u Litvaniji.

Učenici drugog razreda JU Srednje mješovite škole “Bećo Bašić”, Vladimir Fatić i Đorđe Mijović su na nacionalnom takmičenju, od 32 ekipe pokazali najbolji rezultat i kao takva, predstavljaće Crnu Goru na ovom takmičenju.
I drugo mjesto na nacionalnom takmičenju osvojili su učenici ove škole. Stefan Mikić i Behmen Šahmanović su obezbijedili učešće na REACT 2015, koji se ove godine održava na Vučju.
“Naši mladi plavljani ne predstavljaju samo Plav nego i Crnu Goru, i siguran sam da će to uraditi na najbolji način. Plav je ponosan što učenici srednje škole „Bećo Bašić“ postižu zapažene rezultate na nacionalnim i svjetskim takmičenjima, i zato smo spremni da ih na svaki način podržimo u tome”, rekao je predsjednik Šahmanović.

Prijemu su, osim članova prvoplasiranih ekipa prisustvovali i Izet Hadžimušović predsjednik SO Plav, Mirza Medunjanin sekretar za opštu upravu i društvene djelatnosti u opštini Plav, Refik Balić direktor škole, profesorka Asmina Omeragić kao i Aleksandar Dedović i Bojan Jovović iz ALFA Centra koji je i nacionalni organizator ovog takmičenja.
“Iako prilično složeno, svake godine, ALIANTE takmičenje nam pričinjava i čast i zadovoljstvo zbog mogućnosti da se upoznamo i radimo sa mladim ljudima iz svih krajeva Crne Gore. Ovo jedinstveno takmičenje u znanju i vještini je izuzetna prilika da se mladi ljudi upoznaju sa vršnjacima iz cijelog svijeta, razmjene stavove i iskustva i steknu nova znanja iz ovih oblasti. Iz godine u godinu, interesovanje srednjoškolaca je sve veće a pobjednici nam dolaze iz svih gradova. Ne sumnjam da će Plavljani ove godine postići uspjeh i na svjetskom takmičenju,” istakao je Aleksandar Dedović, direktor ALFA Centra.

ALIANTE je takmičenje za srednjoškolce, koje se od 2010 godine sprovodi i u Crnoj Gori. Svrha takmičenja je da se podigne nivo informisanosti mladih o karakteru, istoriji, geografiji, politici i bezbjednosnim pitanjima Sjeveroatlantskog Saveza.
Realizaciju ovogodišnjeg nacionalnog takmičenja ALIANTE su podržali Vojska Crne Gore, Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, ISIC Montenegro i knjižara „Strana knjiga“.