Deseti Regionalni Evroatlantski Kamp REACT će se održati od 25. do 29. avgusta na Žabljaku. Realizacijom ove jedinstvene ljetnje škole ALFA Centar već desetu godinu daje svoj doprinos obrazovanju i edukaciji mladih ljudi na teme evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije.
Ovogodišnji kamp je obogaćen temama vladavine prava i jačanja demokratije u zemljama regiona.
Na raspisani poziv za učešće prijavilo se 328 kandidata iz 29 zemalja. Ekspertski savjet je odabrao 35 kandidata iz Crne Gore i 55 iz inostranstva, tako da će, uz 29 uvaženih predavača, ovo biti najbrojniji kamp do sada. U toku pet dana realizovaće se 16 predavanja, 11 panel diskusija, 2 radionice i debata a učesnike očekuju sportski i kulturni program.
Predavači na kampu su, kao i ranijih godina predstavnici NATO-a, državnih institucija Crne Gore i zemalja članica NATO-a, predstavnici diplomatske zajednice, ugledni profesori sa više medjunarodnih univerziteta, lideri političkih partija, organizacija civilnog društva i medija.
Među njima su i Ivan Brajović – predsjednik Skupštine Crne Gore, Milan Roćen – bivši ministar vanjskih poslova, Genci Nimanbegu – potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Dragan Pejanović Nacionalni Koordinator za NATO, Pol King iz NATO Odsjeka za javnu diplomatiju, ambasadori Veselko Grubišić i Hans Günther Mattern, general Robert Hjuston komandant NATO štaba u Sarajevu, Erik Baktai savjetnik u ministarstvu vanjskih poslova Madjarske, Aleksa Bečić predsjednik Demokrata, Dritan Abazović predsjednik URA-e, i mnogi drugi.
Aleksandar Dedović, predsjednik Ekspertskog Savjeta REACT-a: “Posebno me raduje da smo i ove godine, po deseti put, oko REACT-a okupili predstavnike javnog i civilnog sektora, lokalne samouprave, biznis i medija partnera iz Crne Gore. Ističem da se veliki broj mladih ljudi, koji su kao studenti pohađali REACT, već sada nalazi na odgovornim mjestima na kojima se donose odluke od značaja za budućnost Crne Gore i regiona. Među njima je 11 poslanika, 3 pomoćnika ministra, 7 glavnih urednika i 9 novinara, 17 menadžera u organizacijama civilnog sektora i biznis kompanijama, kao i 18 rukovodilaca u političkim partijama. “Siguran sam da će prijateljstvo, znanje i iskustvo koje u avgustu ponesu sa Žabljaka imati veliki pozitivan uticaj ne samo na njihove živote i karijere već i na stabilnost i demokratski razvoj Crne Gore i regiona”.
Realizaciju ovogodisnjeg kampa su podržali Vlada Crne Gore i Opština Žabljak, Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, Ambasada Njemačke u Crnoj Gori, NATO Odsjek za javnu diplomatiju, MDI, “Plantaže”, Nacionalna turistička organizacija kao i TO Žabljak.