U nedjelju 19.novembra je Međunarodni Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća. Ovaj Dan se u svijetu obilježava svake treće nedjelje mjeseca novembra još od davne 1995. godine, a 2005.godine je priznat od strane Ujedinjenih nacija kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća.
Volonteri ALFA Centra će u nedjelju 19.novembra u 6 gradova Crne Gore distribuirati informativni materijal USPORI sa ciljem da što veći broj građana dobije informacije o obavezi poznavanja i poštovanja saobraćajnih propisa.

“Od 2010. godine na ovaj Dan smo organizovali Performans-simulaciju saobraćajne nesreće na nekoj od raskrsnica u Podgorici. Ove godine, zbog najavljenih loših vremenskih uslova odlučili smo se za ovaj vid obilježavanja. Moramo imati na umu da, prema podacima UN-a, dnevno oko 3500 lica u svijetu izgubi život u saobraćajnoj nezgodi, a 100.000 bude lakše ili teže povrijeđeno! Kada je u pitanju Crna Gora, statistika još manje ohrabruje. Naime, do 01.novembra 2017. Dogodilo se 4548 saobraćajnih nezgoda, u kojima je život izgubilo čak 57, a teže povrijeđeno 364 lica!” rekla je Nada Radović, koordinator sektora za bezbejdnost saobraćaja u ALFA Centru.
“Obilježavajući ovaj dan cilj nam je da upozorimo na ove tužne brojke i skrenemo pažnju javnosti da se prevencijom i međusobnom koordinacijom svih subjekata zajednice može uticati na smanjenje nesreća a time i broj žrtava.” rekla je Radović dodajući da će u toku naredne sedmice biti realizovano niz događaja i aktivnosti od kojih ističe Konferenciju o bezbjednosti saobraćaja. “Konferencija će se održati u srijedu 22.novembra na Pravnom fakultetu. Na ovaj način se i ova visokoškolaska ustanova već drugu godinu za redom pridružuje našim naporima. “ završava Radović.
Međunarodni Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća širom svijeta, prilika je da se institucije, građani i cjelokupno crnogorsko društvo podsjeti na odgovornost i skrene pažnja javnosti na saobraćajne nezgode, posledice saobraćajnih nezgoda kao i mjere koje se mogu preduzeti da se one spriječe.