Smrskan automobil u centru Nikšića, policijske, vatrogasne i sirene Hitne službe, i znatiželjni građani koji su mobilnim telefonima snimali simulaciju saobraćajne nezgode. Tako je NVO „Alfa centar“ obilježio Međunarodni Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća, ali i skrenuo pažnju sugrađanima da savjesnom vožnjom mogu zaštititi i sebe i druge.

„Po najnovijim Monstatovim podacima u Crnoj Gori su za deset mjeseci 2020.godine poginule 44 osobe. Polovinu od ovog broja čine lica starosne dobi između 15 i 44 godine. Ove brojke nam dovoljno govore koliko se radi o ogromnom problemu“, kazala je Sara Đoković, iz „Alfa centra“.

Simulacija saobraćaje nezgode, u kojoj su učestvovali pripadnici nikšićkog Centra bezbjednosti, Službe zaštite i spašavanja, Hitne službe i auto otpada „Lemajić“, organizovana je u sklopu kampanje „Alfa centra“ – „Pušti neka zvoni“.

Vatrogasac-spasilac, Goran Tripković, kazao je da su tokom vježbe, u kojoj je simulacijom pokazano šta se može desiti ukoliko se tokom vožnje, koristi mobilni telefon, prvi put demonstrirali upotrebu specijalnog, tzv, ket prsluka, koji se koristi za spašavanje iz saobraćajnih udesa.

„Poznato je da prilikom saobraćajnih udesa ljudi najčešće zadobijaju povrede koje su opasne po život u gornjim ekstremitetima, a prsluk je napravljen tako da mobiliše komplet tijelo, od karlice prema gore. Kada se on stavi na najmanju moguću mjeru smanje se dodatne povreda prilikom izvlačenja povrijeđenih iz automobila“, objasnio je Tripković.

Medicinski tehničar iz Hitne službe, Balša Žižić, apelovao je sve vozače da poštuju saobraćajnu signalizaciju, a prije svega da ne voze u alkoholisanom stanju, niti prebrzo, jer se najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava upravo zbog neprilagođene brzine i upotrebe alkohola.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Milan Bošković, kazao je da je cilj vježbe da se skrene pažnju vozačima da poštuju saobraćajne propise kako ne bi dolazilo do saobraćajnih nezgoda.

„Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, zajedno sa Komunalnom policijom i inspekcijom, i u saradnji sa Upravom policije, svakodnevno vrši mjere i radnje u cilju edukacije vozača i prevencije saobraćajnih nezgod“, kazao je Bošković.

Saobraćajna policija, prema riječima Vladimira Ivanovića, vrši pojačane akcije na frekvetnim magistralnim, regionalnim i lokalnim putnim pravcima i užem dijelu grada, i to na mjestima koja su prepoznata kao tačke na kojima su se dešavale saobraćajne nezgode u prethodnom periodu sa teškim posledicama.

„Uprava policija u periodu od 10. do 20.novembra sprovoditi kampanju pod nazivom ‘Uspori, sačuvaj život’. To je kampanja preventivnog karaktera koja se ogleda u kontrolama saobraćaja i tom prilikom saobraćajna policija upozorava vozače na prekršaje koji dovode do saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama. Ovom prilikom saobraćajna policija vozačima dijeli flajerima sa edukativnim sadržajem“, kazao je Ivanović.

U posljednjih deset godina, u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori prosječno godišnje pogine 60 osoba, dok je povrijeđenih više od 6.500.

Od posledica saobraćajnih nezgoda svakog dana u svijetu umre više od 3.500 učesnika u saobraćaju, a više od 50.000 ih je povrijeđeno. Posljedice povreda nastalih u drumskom saobraćaju su osmi uzrok smrtnosti u svijetu, a vodeći su uzrok smrti mladih osoba, od 15 do 29 godina.

Ujedinjene nacije su 2005.godine usvojile Rezoluciju kojom pozivaju na obilježavanje Međunarodnog Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća, u trećoj nedjelji novembra.

Izvor: Vijesti, Svetlana Mandić

Klikni na sliku za uvećanje.