Gotovo da nema dana da se na crnogorskim putevima ne dogodi neka saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom ili teškim posljedicama. Samo u opštini Nikšić u poslednjih par mjeseci se dogodilo na desetine udesa, saopšteno je iz Alfa centra.

Posljednji u nizu odnio je dva mlada života i ostavio treći da visi o koncu. Uzroci ovakvih dešavanja mahom leže u nepoštovanju saobraćajnih propisa i neprilagođenoj brzini. Alfa centar apeluje na vozače i ostale učesnike u saobraćaju da odgovornim odnosom prema sebi i cjelokupnoj zajednici doprinesu ličnoj i opštoj bezbjednosti u saobraćaju tako što će prilagoditi ponašanje uslovima na putu, poštovati zakon i saobraćajne propise, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima.

Rukovodilac sektora bezbjednosti saobraćaja u ALFA Centru Sara Đoković, kazala je da u ljetnoj sezoni ima povećan broj vozila na magistralnim putevima, a izuzetno visoke temperature imaju uticaj na zamor vozača i sigurnost pri upravljanju vozilom.
“Međutim, bezbjednost u saobraćaju najviše ugrožavaju nesavjesni vozači koji se protivno ograničenjima kreću velikom brzinom ne poštujući saobraćajna pravila. Kao najčešći uticajni faktori pojavljuju se neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, korišćenje mobilnih uređaja i alkohol“, kazala je Đoković.

Analize pokazuju da su u velikom broju saobraćajnih nezgoda akteri mladi ljudi koji pripadaju zakonskim kategorijama „mladi vozač“ i „vozač početnik“. Samo u ovom mjesecu čak tri stradala lica su bila 2002. Godište (18 godina), dok je njih pet u nezgodama zadobilo teške tjelesne povrede opasne po život, godišta između 2000. i 2003. Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima detaljno reguliše učešće u saobraćaju kada su u pitanju ove kategorije vozača i predviđa rigorozne sankcije za kršenja saobraćajnih pravila i propisa koji se neposredno na njih odnose.

„Ovim apelom bi se se posebno fokusirali na ovu kategoriju, moleći ih da budu odgovorni i savjesni prema svom i tuđim životima. Nedostatak znanja, želja za dokazivanjem i neodgovornost jesu njihovi najgori neprijatelji“, kazala je Đoković.

Iz ALFA Centra posebno apeluju na predstavnike medija i korisnike društvenih mreža da spriječe i zaustave širenje uznemiravajućih snimaka saobraćajnih nezgoda koji nanose duševnu bol porodicama nastradalih i povrijeđenih.