ALFA Centar je danas organizovao dvadeset šesti “Ambasadorski sat”. Gost nikšićkih srednjoškolaca bio je ambasador Republike Hrvatske Veselko Grubišić. Tokom svog jednočasovnog izlaganja ambasador je predstavio ovu evropsku zemlju sa svim svojim specifičnostima sa akcentom na benefite koje Crna Gora i njeni mladi dobijaju učlanjenjem u EU na primjeru Hrvatske.

„O nama se svakako odlučivalo u Briselu. Ako ste izvan prostorije u kojoj se odlučuje o vama onda molite nekog da vam kaže šta su rekli o vama. U ovom slučaju vi sjedite za stolom za kojim se odlučuje i imate mogućnost uticati, svoje interese i svoja traženja predstaviti drugima i neku malu ‘bujicu’ usmjeriti prema sebi“, kazao je ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori dodavši da smatra da je članstvo Crne Gore u NATO argument koji će ubrzati njeno pristupanje Evropskoj uniji i da je Crna Gora na tom putu „daleko odmakla“.
Grubišić je istakao da je Hrvatska članstvom u EU stekla finansijsku korist naročito u pogledu oživljavanja industrije, razvoja turizma i realizacije brojnih projekata.Grubišić je istakao da je Hrvatska članstvom u EU stekla finansijsku korist naročito u pogledu oživljavanja industrije, razvoja turizma i realizacije brojnih projekata.
„Lakše je izgraditi kvalitetnije, etičnije i bolje društvo sa najboljima nego sami ili možda sa onima koji nijesu ništa bolji od vas. Članstvo u EU je cjeloživotno učenje, tako da vi svaki dan morate učiti i ono što je bitno, morate svoje društvo da poboljšate, da poboljšate uslove za čovjeka“, poručio je Grubišić.

Grubišić je govorio i o negativnim aspektima učlanjenja – o odlasku mladih u razvijene zemlje EU. „Nije dobro što nam mladi odlaze. Pitanje je koliko će se tih mladih vratiti. Ono što bi bilo idealno je da mladi iz novih članica iskoriste obrazovanje, ali da ne ostanu u starim članicama EU nego da se vrate“, kazao je Grubišić.
Aleksandar Dedović, izvršni direkto ALFA Centra je istakao da srednjoškolci kroz ovaj vid edukacije imaju jedinstvenu priliku da prošire svoja znanje koje će im biti od velike koristi u njihovom daljem usavršavanju dajući da će u narednom period ovakve aktivnosti proširiti i na Plužine i Žabljak. „Sigurni smo da će se buduće aktivnosti, među kojima su nagradni konkurs na temu “Mladi u evropskoj budućnosti Crne Gore” i škola omladinskog aktivizma zainteresovati što veći broj srednjoškolaca da nam se pridruže, da se okupimo zajedno, da istražujemo ove teme i da oni budu taj zamajac koji će Crnu Goru konačno smjestiti u društvo evropskih porodica“, poručio je Dedović.
Ambasadorski sat” je aktivnost koju ALFA Centar organizuje već dugi niz godina, a ima za cilj da omogući srednjoškolcima i studentima da saznaju više o stranim zemljama, njihovim kulturama, istoriji, geografiji, sportu, kao i da u neposrednom razgovoru sa predstavnicima tih zemalja saznaju o mogućnostima daljeg studiranja i usavršavanja.