Jedanaesti po redu, regionalni kamp REACT 2018, na kome će učestvovati preko 60 mladih iz zemalja u region, biće svečano otvoren u ponedjeljak u 16h u selu Vusinje, opština Gusinje.
Na otvaranju će govoriti Slobodan Filipović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Crne Gore, Nenad Koprivica, direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta i član Regionalne kancelarije za mlade RYCO, NJ.E. Mitja Moćnik, ambasador republike Slovenije u Crnoj Gori, Anela Čekić, predsjednica opštine Gusinje i Aleksandar Dedović, izvršni direktor NVO Alfa centar.

Prvog dana kampa biće organizovana i promocija knjige „Neka Bog blagoslovi ovu zemlju“ – inaguracioni govori predsjednika SAD“, autora Dragana Vugdelića, a čiji izdavač je NVO ALFA Centar.
Ovogodišnji kamp biće obogaćen temama vladavine prava i jačanja demokratije u zemljama regiona, kao i aktivizmom mladih, i učešćem mladih u nacionalnim politikama i prihvatanjem pomirenja kao osnovnog preduslova za jačanje stasbilnosti u regionu zapadnog Balkana. „Nadamo se da će i ovaj kamp opravdati očekivanja polaznika i predavača. Sigurni smo da ovim konceptom doprinosimo pozicioniranju Crne Gore na međunarodnoj sceni istovremeno promovišući sjever Crne Gore kao gostoljubivu i atraktivnu turističku destinaciju“, istakli su iz ALFA Centar.
U toku pet dana trajanja kampa biće realizovano 11 predavanja, 10 panel diskusija, dvije radionice i debate, a osim edukativnog dijela sadržaj kamp podrazumijeva sportske i kulturne aktivnosti, kao i jednodnevni obilazak Gusinja i okoline.