Sinoć je u multimedijalnoj sali KIC-a Budo Tomoć održano predstavljanje knjige „Neka Bog blagoslovi ovu zemlju“, koju je ALFA Centar izdao povodom obilježavanja 12 godina rada.
O knjizi su govorili Džef Adler, šef sekcije za medije i kulturu Ambasade SAD, prof. Dr Saša Knežević, prof. Dragan Vugdelić, autor knjige, kao i Aleksandar Dedović, direktor ALFA Centra. Džef Adler je kazao da mu je drago što više ne postoje jezičke barijere da se cjelokupna crnogorska javnost upozna sa ovim dijelom američkog naslijeđa. “Inaguracioni govori američkih predsjednika od vremena Džordža Vašingtona pa do današnjeg dana predstavljaju važan arhiv američke istorije. Vjerujem da ćete, čitajući ih, steći sliku o nastanku Amerike, takve kakva jeste danas – zemlja koja slavi različitosti i slobodu govora. Jedna važna stvar. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su izneseni u knjizi su stav autora i ne odražavaju nužno stav vlade SAD-a. Međutim, cijenimo različita mišljenja, i to je vrlo vazan dio priče Amerike“, istakao je Adler.
Profesor sa Fakulteta političkih nauka, Saša Knežević kazao je tokom predstavljanja knjige da je ovo štivo koje je trebalo da se u našoj javnosti pojavi i mnogo prije, iz više razloga. “Knjiga može veoma dobro poslužiti kao priručnik, odnosno govori sadržani u njoj kao model za nastupe naših najviših političara, partijskih lidera, poslanika i drugih koji učestvuju ili namjeravaju da učestvuju u vršenju vlasti. Zatim, material u knjizi korisno je štivo za proučavaoce zapadnih demokratija, posebno Sjedinjenih Američkih Država i njene istorije, tim prije što uvodna objašnjenja i fusnote dopunjuju, u priličnoj mjeri, podatke potrebne za bolje upoznavanje te zemlje, njene istorije, politike, unutrašnjih odnosa, demokratskih načela”, istakao je Knežević.
Direktor Alfa centra Aleksandar Dedović je kazao da se radi o štivu izuzetnog značaja koje će crnogorska javnost znati da cijeni. „Objavljivanjem ove knjige na najbolji način smo obilježili 12 godina uspješnog rada Alfa centra. Smatramo da se radi o štivu izuzetnog značaja koje će zainteresovana crnogorska javnost znati cijeniti i primjenjivati“, kazao je.