Odabirom šest najboljih video klipova danas je završen Video konkurs “Youth Vs Disinfo” koji je ALFA Centar raspisao od 6. do 21. novembra ove godine.

Na konkursu je ukupno pristigao 21 video klip od kojih je 11 zadovoljilo osnovne kriterijume i ušlo u poslednji krug ocjenjivanja.

Pravo učešća na konkursu imali su mladi u Crnoj Gori od 18 do 35 godina kojima je bio zadatak da obrade i predstave potencijalne prijetnje i posljedice širenja lažnih vijesti, spinovanja i dezinfromacija kao i lično viđenje autora na koji način mladi u Crnoj Gori mogu djelovati preventivno ili u najkraćem roku ublažiti posljedice istih.

Za potrebe ocjenjivanja video klipova formiran je žiri u sastavu: Nikola Simanić Profesor na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Ivan Zirojević profesor filmske i TV montaže i Milos Perović Direkotr omladinskih programa u ALFA Centru.

Prema ocjenama žirija prvo mjesto osvojio je Dimitrije Benić iz Podgorice student Fakulteta vizuelnih umjestnosti koji je osvoji novčanu nagradu u iznosu od 200 eura, drugoplasirana je bila Marija Eraković iz Nikšića koja je osvojila novčanu nagradu u iznosu od 100 eura i komplet knjiga, dok je treće mjesto osvojio Marko Bigović iz Nikšića kome je pripala novčana nagrada u iznosu od 100 eura.

Takođe, autori video klipova koji su po ocjenama žirija bili na četvrtom, petom i šestom mjestu nagrađeni su učešćem na Ljetnjoj skoli REACT 2019 i kompletom knjiga. Svi video klipovi će biti izloženi pažnji javnosti na društvenim mrežama ALFA Centra. Konkurs se realizovao u partnerstvu sa GLOBSEC-om iz Slovačke u okviru projekta “Countering disinformation in Central and Eastern Europe”.