12. “Regionalni evroatlanski kamp” REACT, koji je organizovala NVO “Alfa centar” iz Nikšića, završen je danas na Žabljaku.
Na zatvaranju kampa govorili su predsjednik Skupštine Ivan Brajović i ambasador republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.
Kamp, koji je trajao šest dana, okupio je 70 polaznika iz 14 zemalja regiona i Evrope. Učestvovalo je 27 predavača na teme proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i o aktivnostima koje Crna Gora realizuje u okviru integracionog procesa u EU i izazovima na tom putu, kao i o prednostima članstva u Evropskoj uniji.
“Imali smo 13 predavanja, 11 panel diskusija i četiri radionice gdje su polaznici imali priliku da diskutuju, razmjenjuju mišljenja i ideje o različitim temama kao što su Evropske i Evroatlanske integracije, vladavina prava, regionalna saradnja i omladinska politika. Predavači na kampu bili su eminentni stručnjaci iz oblasti diplomatije, vojske i odbrane. Učestvovali su predstavnici državnog aparata, ambasadori i ministri. Naglašavam da su učesnici ocijenili da smo na pravom putu i da su vrijednosti i principi koje je ovaj kamp postavio opravdani”, kaže izvršni direktor “AlfA centra” Miloš Perović.
Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kaže da se i ranije sa zadovoljstvom odazivao na pozive „Alfa centra“ i ističe da je izvanredno sarađivao sa tom nevladinom organizacijom i Aleksandrom Dedovićem koji su primjer kako treba da funkcioniše neka nevladina organizacija.
“Mladi ljudi iz regiona su naša budućnost i ovakvim razgovorima podstiču bolje razumijevanje između sebe, podstiču da se onemoguće potencijalne buduće konflikte i garantuju bolju bezbjednost i mir u okruženju. Želim sa njima da razgovaram. Govoriću o Crnoj Gori u međunarodnim odnosima. Sa puno prava mogu da kažem da smo za 13 godina puno postigli. Crna Gora je definisana kao primjer dobrosusjedske politike i zemlje koja nema suprostavljenih u regionu, sa kojima želi da podijeli svoja iskustva a ima ih dosta u evroatlanskim i evropskim integracijama. Zato smo kreativan sudionik svih međunarodnih organizacija i učesnik svih međunarodnih skupova. I Skupština Crne Gore je podigla parlamentarnu diplomatiju na, dosad, nikad veći nivo“, kazao je Brajović.