Danas smo u Nikšiću organizovali pokaznu vježbu – Simulacija saobraćajne nezgode, povodom obilježavanja Međunarodne nedelje sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća.
U vježbi su učestvovali Vatrogasna Jednica Nikšić , JU Opšta bolnica Nikšić, pripadnici Uprave policije – CB Nikšić i Šlep služba”Pantović”.
Cilj ove aktivnosti je da skrenemo pažnju javnosti na učestalost saobraćajnih nezgoda, posljedice i mjere koje se mogu preduzeti da se one spriječe. Takođe, želimo da skrenemo pažnju na važnost pravovremenog poziva u pomoć i ulogu nadležnih službi u ovakvim situacijama.

Vatrogasac-spasilac, Goran Tripković, kazao je da su tokom vježbe, u kojoj je simulacijom pokazano šta se može desiti ukoliko se tokom vožnje, koristi mobilni telefon, prvi put demonstrirali upotrebu specijalnog, tzv, ket prsluka, koji se koristi za spašavanje iz saobraćajnih udesa.

„Poznato je da prilikom saobraćajnih udesa ljudi najčešće zadobijaju povrede koje su opasne po život u gornjim ekstremitetima, a prsluk je napravljen tako da mobiliše komplet tijelo, od karlice prema gore. Kada se on stavi na najmanju moguću mjeru smanje se dodatne povreda prilikom izvlačenja povrijeđenih iz automobila“, objasnio je Tripković.

U posljednjih deset godina, u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori prosječno godišnje pogine 60 osoba, dok je povrijeđenih više od 6.500.

Od posledica saobraćajnih nezgoda svakog dana u svijetu umre više od 3.500 učesnika u saobraćaju, a više od 50.000 ih je povrijeđeno. Posljedice povreda nastalih u drumskom saobraćaju su osmi uzrok smrtnosti u svijetu, a vodeći su uzrok smrti mladih osoba, od 15 do 29 godina.

Ujedinjene nacije su 2005.godine usvojile Rezoluciju kojom pozivaju na obilježavanje Međunarodnog Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća, u trećoj nedjelji novembra.