ALFA Centar iz Nikšića, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije, uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva realizovao je juče akciju postavljanja tabla solidarnosti, navodi se u saopštenju te organizacije.

„Juče smo postavili sedam tabla solidarnosti na različitim lokacijama u Nikšiću. Ova ideja je potekla od je od strane mladih ljudi iz našeg grada, koji su svjesni loših socio-ekonomskih uslova u kojima žive naši sugrađani. Mi smo tu kao i uvijek da podržimo dobre i inovativne ideje, koje za cilj imaju pružanje pomoći kategorijama stanovništva kojima je pomoć najneophodnija.

Table postavljene, nakon čega smo krenuli sa ispunjavanjem našeg osnovnog zadatka, a to je promovisanje lokacija gdje su postavljene, gdje Nikšićani mogu ostaviti donacije. Ispred marketa „IDEA“ (kod kružnog toka), pored marketa „VOLI“ (Bulevar Vuka Mićunovića), pored HDL „Laković“ kod Gradskog parka, iza pekare „Trend“ kod Doma zdravlja Nikšić, ispred OŠ „Luka Simonović“ i pored igrališta preko puta Opštine Nikšić“, kazala je Marina Došen iz ALFA Centra.

Došen ističe da su aktivnost ispratile pozitivne reakcije građana Nikšića i da se nada da će se stvoriti navika da građani pomoću tabla solidarnosti učestvuju svakodnevno u obezbjeđivanju egzistencije najugroženijih.

„Nikšićanima nije bila poznata svrha ovih tabla, ali nadamo se da će brzo steći naviku da ih posjećuju i ostavljaju sve što može koristiti ugroženim kategorijama stanovništva. Raduje nas činjenica da su mladi inicirali ovu aktivnost, ali nas ne raduje potreba za istim. Generalno, naši građani žive u jako lošim uslovima usljed drastičnog povećanja cijena, ali solidarnost i humanost je nešto po čemu smo uvijek bili prepoznatljivi.

Pozvala bih i nadležne institucije da se aktivno uključe u suzbijanju siromaštva, kako ne bi bilo potrebe za ovakvim i sličnim akcijama. Porazno je da nam u 21. vijeku komšija, prijatelj, član porodice ili sugrađanin bude gladan pored velike količine hrane koja se žargonski rečeno baca“ – naglašava Došen.

„Table solidarnosti nose simboličan naziv. Mladi su već juče ostavili prve donacije, kako bi svojim primjerom uticali na navike svih nas. Pozivam još jednom sve sugrađane da se uključe u akciju i doniraju sve što može koristiti sugrađanima u stanju socijalne potrebe: osnovne životne namirnice, sredstva za higijenu, odjeću, obuću i tome sl. Ove table će biti dokaz naše solidarnosti, koja po meni nije upitna“ – zaključuje Došen i ističe da je aktivnost podržana od strane Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

ALFA Centar u kontinuitetu organizuje humanitarne akcije, i učestvuje u svim aktivnostima koje za cilj imaju povećanje kvaliteta života u Nikšiću. Svakog mjeseca, u saradnji sa biznis zajednicom i partnerima organizuju humanitarne akcije i pomažemo ugrožene. Pored redovnih aktivnosti, organizuju povremene akcije sa ciljem pružanja pomoći ugroženim kategorijama stanovništva