Zadovoljstvo nam je da smo, kao nacionalni organizatori po četvrti put u prilici da mladim ljudima iz Crne Gore omogućimo učešće na ovom specifičnom takmičenju.
ALIANTE je takmičenje za ekipe od dva člana, uzrasta od 15-19 godina. Svrha takmičenja je da se podigne nivo informisanosti mladih o karakteru, istoriji, geografiji, politici i iznad svega bezbjednosnim pitanjima Sjeverno Atlantskog Saveza. Podjećamo da je ALFA Centar bio organizator a Crna Gora domaćin svjetskog takmičenja ALIANTE 2011.
Mladi moraju da pokažu svoj talenat i znanje u tri kruga, da bi se na svoj način borili za pobjedničko putovanje.
Dubljim uvido u nevedene oblasti i teme, srednjoškolci će bolje shvatiti aktuelna spoljno politička pitanja, povezati stečeno znanje sa aktuelnim veze dogadjajima u Crnoj Gori, regionu i svijetu. Jedinstven koncept Aliante takodje im daje šansu da testiraju svoju fizičku i mentalnu izdržljivost u izazovnim uslovima, upoznaju ljude sličnih interesovanja iz drugih zemalja i uživaju u nezaboravnom pobjedničkom putovanju.

Zadatak prvog kruga jeispravno odgovoriti na 15 od 20 pitanja, višestrukog izbora. Svako pitanje ima 4 moguća odgovora, ali samo je jedan tačan.
Drugi krug je takođe ispit znanja, ali je detaljniji i zahtjeva obuhvatnije istraživanje i evaluaciju izvora. Sastoji se od 35 pitanja o istoriji, međunarodnim vezama, geografiji, strukturi i funkcionisanju NATO-a. Odgovori na ova pitanja su prilično opširna, ali samo oni koji pravilno odgovore i opišu suštinu mogu uspjeti.
Najbolje ekipe iz svih zemalja učestvuju na međunarodnom takmičenju 07. jula u Švedskoj. Ovo takmičenje je potpuno drugačije od prethodnih krugova. Pored znanja pažnja se poklanja fizičkoj i mentalnoj izdržljivosti , saradnji i rješavanju neobičnih situacija.
Obzirom da je međunarodno takmičenje, ono se odvija na engleskom jeziku. Pobjednici Aliante takmičenja su sedam najboljih timova sa finalnog takmičenja. Oni se mogu radovati jedinstvenom putovanju u jednu od NATO zemalja a to je ove godine Turska. Ipak, u principu svi su nagrađeni ili po pitanju nezaboravnog iskustva ili po pitanju stečenog znanja.
Pozivamo sve mlade od 15 do 19 godina da registruju svoje ekipe i učestvuju u ovom jedinstvenom takmičenju. To mogu učiniti posjetom sajta www.project-aliante.org