Pobjednici konkursa za najbolju fotografiju i esej “Moja zemlja, bezbjedna zemlja” boravili su na studijskom boravku u Sloveniji od 8.do12.maja.2013.
Autori najboljih eseja: Bektešević Adila, Plav i Radoje Kandić, Nikšić, i autori najboljih fotografija; Andjela Bojović, Žabljak, Tijana Damjanović, Mojkovac, Ivana Marsenić, Bijelo Polje i Nemanja Đukić, Cetinje posjetili su Muzej vojne istorije u Pivki Slovenije. Pećinu u Postojni, gdje su nagrađeni imali priliku da uživaju u ljepotama netaknute prirode na dubini od 125 m Centar za obuku za civilnu zaštitu i vanredne situacije, sa čijim radom i funkcijom su ih upoznale Janja Brulc, direktorica i Olga Andrejek, savjetnica.
Srednjoškolci su imali priliku da se informišu o ovom centru i upoznaju sa načinom rada spasilačke službe. Ministarstvo odbrane Slovenije i Generalštab Vojske Slovenije – Major Karin Samec i kapetan Istok Stavanja su srednjoškolcima održali predavanje o učešnju slovenačkih trupa u okviru mirovnih misija.
Fakultet društvenih nauka i Euro-atlanski savjet Slovenije. Predavanje je održao prof. dr Anton Bebler, predsjednik Euro-atlanskog saveza Slovenije. Fakultet društvenih nauka: link Euro-atlanski savjet: link Interesantan je i zanimljiv bio obilazak Ljubljane, starog ljubljanskog dvorca, BTCa i ostalih znamenitosti u pratnji vodiča. Ambasada Crne Gore, gdje ih je dočekao Nj.E. Ivan Milić, ambasador Crne Gore u Ljubljani.
Posljednjeg dana studijske posjete srednjoškolci su obišli Bled, Bohinj, Jesenice, Kranjsku Goru i Ski centar Planicu. Kompanija”Hit”, hotel “Alpina”.
Studijska posjeta je realizovana uz podršku ambasade Slovenije u Crnoj Gori i razumijevanje slovenacke kompanije HIT i hotela „Alpina“ u Kranjskoj Gori.