Na 8. međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti u saobraćaju u lokalnoj zajednici koja se održava na Divčibarama od 18.-20. Aprila, ALFA Centar iz Nikšića je dobio specijalno priznanje za izuzetan doprinos u podizanju nivoa svijesti o bezbjednosti u saobraćaju od organizatora i svih učesnika konferencije.
Na konferenciji predstavlјeni su najnoviji radovi eminentnih stručnjaka iz Evrope, a posebno iz regiona, kao i praktična iskustva u suočavanju sa izazovima rizika u saobraćaju. Prikazani su i rezultati tradicionalnih istraživanja rizika u saobraćaju i raspodjela rizika po lokalnim. Pažnja je posvećena i prikazivanju prakse primjene mjera i aktivnosti lokalnih zajednica, čime se ukazuje na njihov značaj i ulogu u unapređenju bezbjednosti saobraćaja na putevima. Skup je predstavlјao priliku i za uporednu analizu različitih modela organizacije i funkcionisanja zaštitnog sistema bezbjednosti soabraćaja u lokalnoj zajednici, kao i modela finansiranja aktivnosti na lokalnom nivou.
,,Ovo priznanje ćemo shvatiti kao nagradu za dosadašnji rad i napore uložene u šestogodišnjem radu u ovoj oblasti i istovremeno i kao veliku obavezu i odgovor da aktivno nastavimo rad čiji je cilj podizanje opšte saobraćajne kulture svih učesnika u saobraćaju koji bi uticao na smanjen broj nezgoda i stradalih u saobraćajnim nesrećama. Želja nam je da animiramo i motivišemo što veći broj kolega iz nevladinih organizacija i medija da nam se pridruže.” izjavio je Aleksandar Dedović izvršni director ALFA Centra na svečanoj ceremoniji dodjele priznanja.