ALFA Centar je danas u Nikšiću organizovao konferenciju za medije povodom početka projekta „Moj grad, čist grad!“, koji će realizovati do kraja aprila ove godine. Opšti cilj projekta je podstaći i podržati građanski aktivizam u cilju rješavanja ugroženosti životne sredine u Nikšiću. Projekat je značajan za zajednicu jer će građani kroz njega prepoznati svoju ulogu u stvaranju boljeg života u svojim sredinama, shvatiti neophodnost svog ličnog angažovanja i da se aktivno uključimo u unapredivanje svoje životne sredine.
Od 1. februara smo planirali niz aktivnosti kako bi nastavili uzlazni trend edukacije građana o potrebi aktivnijeg učešća u zaštiti životne sredine.
U sklopu ovoga smo planirali sledeće aktivnosti:
1. Izložba poruka i crteža, prikupljenih od građana u prometnim marketima, na temu „Moj grad, čist grad!“, u gradskom parku.
2. Izrada i postavljanje eko-skulpture, izabrane na konkursu, za selektivno odlaganje otpada.
3. Velika akcija čišćenja i uređenja svih mjesnih zajednica i škola na teritoriji Nikšić, povodom Dana planete Zemlje.

Koordinatorka projekta, Sanela Pajazitović, rekla je da je ovaj projekat logičan nastavak prethodnih aktivnosti ALFA Centra u cilju poboljšanja života u Nikšiću i doprinosu konkretnim promjenama. ALFA Centar će kroz projekat animirati građane Nikšića da uzmu učešće u stvaranju boljeg i čistijeg grada i najavila planirane aktivnosti. Izjavila je da je ideja podržana od strane Fonda za aktivno građanstvo, Opštine Nikšić i medija, kao i da je potreba za ovim projektom nastala od interesovanja građana da doprinesu boljem životu u svom gradu.
Živko Kecojević, menadžer Opštine Nikšić, je istakao da će Opština Nikšić izaći u susret i pružiti podršku ALFA Centru u planiranim aktivnostima. Projekat ,,Moj grad, čist grad!’’ će pomoći Nikšićanima svih uzrasta da promijene svijest o čistoći grada u kom žive. Gospodin Kecojević se nada da će se akciji priključiti i veliki broj institucija, domaćinstava i kolektivno-stambenih objekata.
Građanka, Sonja Vujadinović, je istakla da učešće građana do sada, nije na zavidnom nivou. Mnogo puta do sad postojao je podrugljiv odnos prema onom što nazivamo ,,radnim akcijama’’, iako je to i potreba i obaveza svakog građanina. “I na zapadu se dešavaju radne akcije, iako pod drugim nazivom. U Estoniji akcija koja je nosila naziv ,,Hajde da uradimo’’ urodila je plodom i uklonjena je velika količina otpada. Kod nas je drugačije. U jednoj od prethodnih akcija, kada je organizovano da se jedan dan čisti dvorište, roditelji su dolazili sa pritužbom: ,,Moje dijete ne treba to da radi! Ima ko je plaćen za to.’’- Navela je Vujadinović. Dodala je i da su onkretne akcije najbolja edukacija, te da ćemo za Dan planete zemlje, 22. aprila, vidjeti kolike smo patriote, tako što ćemo uraditi nešto za svoj grad, a da ne pričamo samo o tome.