U nešto drugačijem ambijentu i atmosferi, sinoć je brojnoj publici u koncertnoj sali Muzičke škole „Dara Čokorilo“ predstavljena zbirka poezije „Iz Nikšića s ljubavlju“.

„Želja nam je da ovaj zbornik savremenog pjesničkog stvaralaštva Nikšićanki i Nikšićana, predstavlja poetsku razglednicu našeg grada i promoviše ga na najljepši način“, kazao je koordinator projekta “Iz Nikšića s ljubavlju”, Radoje Mijušković iz Alfa centra. On je izrazio zadovoljstvo što u našem gradu postoji veliki broj mladih ljudi koji su naklonjeni poeziji i kako ističe, bio je pozitivno zatečen stihovima autora koji su po prvi put u ovoj zbirci objavili svoje pjesme, a kojih, kako kaže, nije malo.

Po prvi put su se u publici našli autori pjesama, koji su imali priliku da na drugačiji način dožive svoje stihove, za šta su se pobrinuli mladi umjetnici iz Dramskog studija „Prazan prostor“ i volonteri Alfa centra. Uz scensku koreografiju, glumački talenat i sa mnogo emocija, šestoro mladih umjetnika su na jedinstven način donosili svaku pjesmu. Oduševljena publika u prepunoj sali muzičke škole više puta je dugim aplauzom nagrađivala njihov talenat.

Za muzički užitak bile su zadužene učenice Srednje muzičke škole Sara Stamatović, Anđela Todorović i Ivana Dendić sa svojom profesoricom Ivanom Pešić.

„Pozivam vas da zajedno radimo na tome da ovaj grad zaista ponovo bude veliki, mislim da smo večeras za Nikšić s ljubavlju i iz Nikšića s ljubavlju pokazali da se može, da treba, da se ima prostora i da jedino zajedno možemo da radimo“, poručio je na kraju večeri izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović.

Zbirka poezije sadrži najbolje ocijenjene radove pristigle na poetski konkurs „Iz Nikšića s ljubavlju“. Konkurs je dio istoimenog projekta koji je Alfa centar realizovao u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD.

Na kokurs su pristigla 62 poetska rada, od kojih su se 43 našla u zbirci, koja je ilustrovana fotografijama sa foto konkursa „Iz Nikšića s ljubavlju“, takođe realizovanog u sklopu projekta.

Kako je zapisao recezent zbirke Goran Radojičić, riječ je o dominantno modernoj poeziji u kojoj preovlađuju ljubavni, ali i aktuelni socijalni i društveni motivi. „Fokus ovog projekta je na pokušaju dodatnog afirmisanja nikšićkih pjesnika na književnoj sceni, kao i ostvarivanje afirmacije „nepoznatih“ mladih pjesnika. Kako je, u najvećoj mjeri, riječ o srednjoškolcima i studentima time ova knjiga dobija na značaju i zbog uključivanja mladih snaga u njen nastanak“, zapisao je Radojičić.

Tekst i fotofrafije: onogost.me | Marija Goranović