ALFA Centar po četvrti put obilježava Dan Evrope u Nikšiću. Kao i svake godine Dan je posvećen pojedinoj oblasti, a ove godine to je bila oblsat bezbjednosti u saobraćaju. U saradnji sa Umjetničkim centrom „Korak“ priredjen je bogat zabavno – muzički program.
Ovaj se dan obilježava u znak sjećanja na 9. maj 1950. godine, kada je počelo stvaranje prve evropske zajednice “Ujedinjenja proizvodnje uglja i čelika Francuske i Njemačke”, što se smatra početkom procesa stvaranja Evropske unije. Na samitu lidera EU u Milanu 1985. godine odlučeno je da taj dan bude slavljen kao Dan Evrope. U pojedinim evropskim zemljama, koje nijesu članice EU, 9. maj obilježava se i kao Dan pobjede. Tada je u 1945. godine u Berlinu potpisana bezuslovna kapitulacija njemačkih oružanih snaga i time formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Aktivnost je otvorila predsjednica Skupštine Opštine Nikšić, Sonja Nikčević čestitajući građanima Dan Evrope i Dan Pobjede nad fašizmom: „Deveti maj je postao evropski simbol i proslava ovog svijetlog datuma je prilika za aktivnosti koji Evropu približavaju njenim građanima i narodima. Upravo ova današnja aktivnost ovdje osnažuje osjećaj da smo sve bliže datumu kad će i Crna Gora postati punopravan član Evropske Unije. Evropska unija služi svojim građanima. Prihvatajući standarde Evrope, uz očuvanje svojih posebnih vrijednosti, običaja i jezika građani Evrope treba da se u Evropi osjećaju kao kod svoje kuće“.
Vololonteri ALFA Centra podijelili su građanima oko 400 brošura i informativnog materijala o Evropskoj Uniji i odnosu Crne Gore sa ovim savezom.
Dan Evrope „Vrijeme je da se svi zajedno okrenemo evropskim vrijednostima kao što sdu vladavina prava, demokratija i sloboda. Slobodarski Nikšić vrlo dobro zna šta znači sloboda i zato će nas ove mlađe generacije učiti da cijenimo i unaprijeđujemo ostale evropske vrijednosti, kako bi i Nikšič i Crna Gora u najskorije vrijeme zaslužili epitet evropskog grada u evropskoj državi “, istakao je Aleksandar Dedović, izvršni direktor ALFA Centra.