Za učešće na Osmom Regionalnom Evroatlantskom kampu REACT 2015 pristigle su 503 aplikacije iz 34 zemlje. Ekspertski Savjet je selektovao njih 70 koji će biti polaznici ove jedinstvene ljetnje škole.
REACT 2015 će se održati od 28. avgusta do 02. septembra na Vučju, u nikšićkoj opštini. Teme koje će se obrađivati su oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije, a centralna tema ove godine je »Crna Gora pred vratima Alijanse«.
Prvo predavanje će održati Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, a u radu škole učestvovaće ministri Pejanović-Đurišić i Konjević, ambasadori Uyehara i Poša, ugledni profesori univerziteta i predstavnici vlada, medija i civilnog sektora iz Crne Gore i inostranstva.
Kao i svake godine, REACT je mjesto i prilika da svoje stavove i viđenja integracionih procesa Crne Gore i regiona predstave i lideri „Pokreta za neutralnost“ i pojedinih političkih partija iz regiona. „Zadovoljstvo je konstatovati da interesovanje za učešće na REACT kampu iz godine u godinu dobija na intezitetu i na sadržaju.
Grad Nikšić po drugi put ima privilegiju da ugosti mlade ljude, buduće lidere u zemljama iz kojih dolaze. Očekujući pozivnicu za članstvo u Alijansi, sigurni smo da će mudrost i pozitivna energija ovih mladih ljudi, kao i ozbiljan imidž koji REACT ima u svijetu uticati da se ubrza donošenje odluke o slanju poziva Crnoj Gori“, Aleksandar Dedović, – direktor ALFA Centra i predsjednik Ekspertskog Savjeta REACT-a.
REACT je zaista jedinstven kamp i rijetka prilika koja omogućava potpuno ravnopravan dijalog, razmjenu mišljenja i argumenata. Edukativni sadržaji (16 predavanja, 9 panel diskusija, dvije radionice i javna debata „ Članstvo u NATO ili neutralnost“) ove godine će biti upotpunjeni kratkim kursem radio telegrafije, sportskim i kulturnim aktivnostima kao i obilaskom Nikšića.
Više informacija i spisak predavača možete pronaći na sajtu www.reactmontenegro.me