Jedanaesti po redu, regionalni kamp REACT 2018, na kome će učestvovati preko 60 mladih iz zemalja u region, biće svečano otvoren u ponedjeljak u 16h u selu Vusinje, opština Gusinje.
Na otvaranju će govoriti Slobodan Filipović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Crne Gore, Nenad Koprivica, direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta i član Regionalne kancelarije za mlade RYCO, NJ.E. Mitja Moćnik, ambasador republike Slovenije u Crnoj Gori, Anela Čekić, predsjednica opštine Gusinje i Aleksandar Dedović, izvršni direktor NVO Alfa centar.

Imajući u vidu geopolitička kretanja u užem ali i u širem okruženju kao i sve veći broj postojećih ali i potencijalno mogućih prijetnji koje ozbiljno mogu ugroziti mir u svijetu, zaključeno je da su razumijevanje, poštovanje i međusobna saradnja preduslovi za stabilan mir a potom i ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana.
»Zemlje u ovom dijelu Evrope još se uvijek bore sa posljedicama višedecenijske krize, rata i razaranja. Korupcija, nepotizam i ostale negativne pojave su itekako prisutne u tranzicionim izazovima na putu u članstvo NATOa i EU. One su i zato i vidljivije u odnosu na ostale zemlje u Evropi. Irealno je očekivati da će se navike i uspostavljeni sistem vrijednosti za kratko vrijeme promijeniti ukoliko političke elite ali i čitavo društvo ne prihvate potrebu za demokratskim promjenama i vrijednostima. Stoga je veoma važno da je put u članstvo u NATO i EU zaista izraz volje građana koji su spremni da preuzmu i odgovornost za sve odluke koje njihovi politički lideri donose u njihovo ime.
U momentu kada se nadamo odluci i pozivu za punopravno članstvo, očekujemo razumijevanje NATO partnera da u ovom trenutku zanemare usporenost i nedovoljnu posvećenost u jačanju vladavine prava u Crnoj Gori. Ipak se radi o procesu koji će dugo trajati i koji će biti znatno ubrzan samim činom prijema u članstvo, kao i preuzimanjem konkretnih obaveza i odgovornosti. Sada je i za NATO i za region a pogotovo za Crnu Goru najvažnije da očekivani poziv dodje u Podgoricu. Bezbjednost nema alternativu. Samo lišeni osjećaja da smo ugroženi prijetnjama i da o njima brinu i moćni partneri, možemo se posvetiti razvijenju zdrave građanske svijesti i izgradnji demokratskog društva. U tom poslu, mehanizmi, iskustva i znanja NATO partnera su nam i važni i dragocjeni i dostupni.
Kao članica Alijanse, Crna Gora će biti pouzdan partner i oslonac drugim državama u regionu, pa sa pozivom ne treba čekati« rekao je Aleksandar Dedović na današnjem zatvaranju REACT 2015.