Danas je počela kampanja ALFA Centra pod nazivom “Pušti neka zvoni”, koja se odnosi na opasnost upotrebe mobilnih telefona u toku vožnje. Kampanja će se sprovoditi na teritoriji čitave Crne Gore a obuhvata medijsku kampanju, postavljanje više bilborda na magistralnim putevima, intezivnu aktivnost na društvenim mrežama i pojačane i oštrije kontrole Uprave policije na terenu.
Povodom početka kampanje održana je pres konferencija na kojoj su govorili: Nada Radović, koordinator programa bezbjednosti saobraćaja u ALFA Centru i Vlado Ivanović, službenik Uprave policije, CB Nikšić.

“Pokretanjem kampanje “Pušti neka zvoni” želimo da građane upozorimo na opasnost koja prijeti upotrebom telefona u vožnji, ali i da pozovemo društvo i institucije na odgovornost da se preduzmu konkretne aktivnosti i uspostavi kvalitetan rad i saradnja kako bi se broj saobraćajnih nezgoda koje su izazvane upotrebom mobilnih telefona u vožnji smanjio” rekla je Nada Radović, dodajući da je telefoniranje u toku vožnje gotovo svakodnevna pojava na crnogorskim drumovima, koja je prerasla u jako opasnu naviku, koju je neophodno što prije mijenjati. Vlado Ivanović iz Uprave policije je istakao da prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja vozač u toku vožnje ne smije da koristi telefonski uređaj, kao ni audio i video uređaje na način da ometaju njegovu pažnju u toku vožnje. “Na ovaj način pozivam sve sugrađane da ne koriste mobilni telefon u toku vožnje i tako izbjegnu plaćanje visokih novčanih kazni i što je mnogo važnije da doprinesu bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori.”

Kampanja će se sprovoditi u periodu od 11.do 18.maja, a partneri u realizaciji su: Uprava policije, Agencija Mediatag, kompanija Monteput, kao i medijski partneri: Prva Televizija, TV Corona, TV 777, RTV Nikšić, RTCG, TV Vijesti, Radio Delfin, Drugačija radio stanica i Radio D i D+.
U sklopu kampanje “Pušti neka zvoni” danas u Nikšiću je održan i edukativno-zabavni hepening za osnovce: Veliki saobraćajni čas. Događaju su prisustvovali učenici većine osnovnih škola iz Nikšića.
U zabavnom dijelu programa učestvovali su: Umjetnički centar “Korak”, plesni klub “Royal”, a učenici OŠ “Milija Nikčević” su izveli zanimljivu koreografiju “Saobraćajni znaci”. Učestvovao je i dječiji animator Plavi Zekan koji je na zanimljiv način djeci predstavio osnovna saobraćajna pravila i namjenu specijalnih vozila Uprave policije, Službe zaštite i spašavanja i Hitne medicinske pomoći kao i način upotrebe i razliku među zvučnim signalima specijalnih vozila. Pored toga, djeca su imala priliku da se takmiče u kvizu poznavanja saobraćajnih propisa, kao i da učestvuju na likovnom takmičenju na temu “Saobraćaj u mom gradu”, a najbolji su osvojili nagrade.
Kako je kazala Nada Radović, koordinator programa bezbjednost saobraćaja u ALFA Centru, veliki saobraćajni čas je imao za cilj da se kod osnovaca unaprijede postojeća, ali i usvoje nova znanja kada je u pitanju saobraćajna kultura i saobraćajna bezbjednost. “Na ovakvim aktivnostima djeca su u prilici da nauče mnogo novih saobraćajnih pravila, koja će im u velikoj mjeri olakšati snalaženje u svakodnevnim saobraćajnim situacijama”, rekla je ona.
Pusti neka zvoni Partneri u realizaciji Velikog saobraćajnog časa su: Pilot pen, pekara “Trend” i pekara “Uniprom”.